Стотици дирят майки, бащи, сестри и братя в Мрежата

264
Издирващата сестра си в Мрежата Нина Георгиева през 2013 година

Само в групата „Търсим се!“ през януари са публикувани 22 запитвания

Стотици мъже и жени на различна възраст се опитват с помощта на Мрежата да открият свои близки или близки на приятели, които по различни причини в годините са променили имената и личните си данни. Само през януари т.г. в специализираната група „Търсим се!“ има 22 отправени запитвания, като последното засега е от 28 януари и е от живеещата в Гърция Нели Георгиева. Тя съобщава, че издирва родената си на 25 октомври 1980 година в Свиленград сестра, която първоначално е била записана под името Невена Стоянова Пайталова. Екипът, израждал майката, е бил в състав: акушерка Невена и лекар д-р Стоянов. Момиченцето е било оставено за осиновяване в дома „Майка и дете“ в Хасково.

Според написаното от Георгиева сестричката е била осиновена от семейство, живеещо по онова време в казанлъшкото село Енина, майката се казвала Даниела и е от село Оряхово, а бащата е от хасковското село Момково.

„Моля от сърце, който има някаква информация, нека се свържем. Не искам да създавам проблеми, просто искам да намеря сестра си. Благодаря от сърце на всеки, който има информация и желание да помогне“, пише на финала Нели Георгиева. Постът й предизвиква истинска буря от коментари, които варират от „Защо искаш да причиниш болка?“ до „Желая ти успех, аз вече намерих своя брат с помощта на хората тук!“. Част от коментарите дават конкретни указания как да се процедира в издирването, като за пореден път се припомня, че тайната на осиновяването у нас създава често пъти непреодолими пречки за събиране на близки роднини, освен ако не става дума за родови заболявания.

В дискусията се включва и осиновен в САЩ преди години, сега 20-годишен младеж, който изразява надеждата си, че ще успее пак с помощта на групата да открие в България своите брат и сестра, които останали в дом за сираци поради липса на желаещи да ги осиновят.

Христо ХРИСТОВ