Стотици детски усмивки озариха Стара Загора на 1 юни

371

В парк „Пети октомври“ се случи истински празник за малчуганите по повод 1 юни – Международен ден на детето. Концерт с участието на деца от 16 старозагорски детски градини бе първата изненада за празника. Той премина под журирането на почетния гражданин на Стара Загора Крум Георгиев – композитор, фолклорист, автор на детски стихове и песни, Емил Минев – диригент и аранжор, и Марина Тенева – хореограф, които с радост дадоха високите си оценки за труда и старанието на децата. Подаръци за всички участници от Община Стара Загора също не липсваха.

Поздрав към присъстващите на пъстрия празник отправиха зам.-кметовете на общината Надежда Чакърова и Милена Желева. „Скъпи деца и гости, днес аз наричам този ден Празник на радостта. Така искам и всички деца на Стара Загора да се чувстват – щастливи, озарени и радостни. Вашите усмивки са нашият показател, че сме успели“, приветства децата Надежда Чакърова в началото на празника.

„Община Стара Загора заедно с десетките партньори, които днес са тук, за да направят празника ви незабравим, сме подготвили много шарен и весел ден за всички вас. Също така всички врати са отворени с вход свободен в културните институции за вас“, отбеляза Милена Желева.

Специални гости на празничния концерт бяха и Театралната група „Междузвездни таланти“ при НЧ „Св. Климент Охридски“, които представиха откъс от пиесата „Пинокио“, както и актьорите от старозагорския Държавен куклен театър, които подариха на най-малките спектакъла „Задави се Меца“.

Част от празника са още арт работилници и ателиета за изработка на динозаври, сапунчета, свещи, колажи, фигурки от вълна, глина, макарони, бижута от мъниста, рисунки със сол. Децата ще могат да се включат в детска арт йога, STEAM работилница с Bee Bot на библиотека „Родина“, да наблюдават слънчевата активност, да научат „Забавен английски“, да подреждат мозайки, тъкане на дървени станчета, както и да се запознаят с различни военни екипировки и машини от Втора Тунджанска механизирана бригада, а полицаи и пожарникари очакваха желаещите да научат повече за тяхната работа отблизо. Спасителен център за диви животни „Зелени балкани“ също представят своята дейност.

По повод „Седмицата на детските мечти“ старозагорският Зоопарк също подготви забавна програма. Малки творци майсториха картини в Градската художествена галерия. Денят продължава и с изненади в НЧ „Родина-1860“ и НЧ „Св. Климент Охридски-1858“, концерт на ВС „Усмивки“ в Културен център „Стара Загора“, а с приказен балет за деца на Летния театър ще поздравят от Операта.

Пъстри събития се очакват и на 2, 3 и 4 юни под липите. Цялата програма е публикувана на: https://www.starazagora.bg/bg/sabitiya/pastro-otbelyazvat-denya-na-deteto-pod-lipite

(СН)