Стойчо Кацаров ще издава нови COVID заповеди от началото на декември

870

Те няма да върнат големите ученици в клас, но се разрешават извънкласни занимания!?

„От 1 декември влизаме в нов цикъл на извънредна епидемична обстановка за 4 месеца, което налага издаването на няколко нови заповеди. Промените са свързани основно с връщането на децата в клас. Целта – провеждането на пълноценна учебна дейност.“ Това обяви днес здравният министър Стойчо Кацаров по време на брифинг във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка, предаде dariknews.

Според предстоящите заповеди на служебния министър Кацаров от 1 декември ще се разрешат извънкласните занимания. Ще се създаде и възможност за допълнително индивидуални консултации, за явяване на изпити. В заповедта ще се променят и възможностите за допълнително и дуално обучение.

„Условието за наличие на сертификат и безопасна среда – не се променя. Децата, които имат допълнителни дейности, не е нужно да се тестват повторно“, уточни Кацаров.

„Ситуацията в страната допуска със съвсем внимателни стъпки да вкараме точки в заповедта, с които да улесним учебния процес. Променихме заповедите, за да може процесът да е най-пълноценен. Промените са обсъдени с учебните власти. Причината за това е, че има деца, които имат нужда от допълнителни уроци и консултации, има нужда от провеждане на изпити“, обясни зам.-министър Златанов.

Относно наличието на тестове служебният здравен министър увери, че са предоставени над 1 милион. В рамките на десетина дни ще бъдат доставени общо 4.5 млн. тестове, които трябвало да стигнат до края на годината.

В отговор на въпрос Кацаров каза, че след като Европейската агенция по лекарствата е одобрила ваксина за децата от 5 до 11 години, значи такива ваксини могат да се поставят.

Другите промени в предстоящата заповед на МЗ засягат граничния контрол: Удължават срока за освобождаване от карантина за хора, които пристигат в страната без зелен сертификат. До момента този срок е 24 часа. С нова заповед на здравния министър ще стане 3 дни. Едва в края на тези 3 дни желаещите могат да си направят тест и да се освободят от карантината. Ако той е положителен, ще се проверява какъв е щамът на заразата.

Предвид новия вариант на COVID-19 от Южна Африка Кацаров заяви, че са взети мерки – забранено е да се влиза у нас на пътуващите от там. Относно българските граждани, идващи от ЮАР – ще се поставят под задължителна карантина, а след изтичането й ще бъдат задължително тествани.