Стартираха възродените Есенни литературни дни в Стара Загора

303

Литература, музика и кино ще забавляват старозагорци в следващите три седмици

На 11 октомври вечерта в Града на поетите стартират възродените отпреди 49 години Есенни литературни дни.

Литературният форум възниква в Стара Загора през далечната 1972 г. по идея на ръководството на града, местното Дружество на писателите и Съюза на българските писатели. До началото на демократичните промени у нас се провеждат 9 издания на Есенните литературни дни, последното от които на 18 – 19 октомври 1989 г.

„Градът на поетите заслужава да има Есенни литературни дни, по време на които творците да представят своите произведения пред публиката… Възстановяваме този форум с неговото десето издание. За мен беше много важно заедно да възродим духа и да накараме младите хора да се влюбят в литературата“, заяви в своето приветствие зам.-кметът Милена Желева по време на официалното му откриване в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Тя покани учители по литература да изнесат открити уроци за старозагорските творци в нововъзродения музей „Литературна Стара Загора“.

В дните на форума ще работят всички сцени и арт пространства в града при спазване на наложените противоепидемични мерки. Подготвили сме богата програма с над 50 събития, която освен литература ще включва и музика, изобразителни изкуства и кино, обясни Желева. Тя е категорична, че събитието ще стане пореден празник на духа в Стара Загора.

Есенните литературни дни снощи бяха открити с честването на 140 години от рождението на Георги Илиев (1881-1961) и Димитър Подвързачов (1881-1937) и представяне на юбилейни сборници за двамата творци. Книгите са дело на специалистите от музея „Дом Литературна Стара Загора“ и РБ „Захарий Княжески“ с финансовата подкрепа на Общината.

Георги Илиев е автор на първата книга с фантастична тематика – романът „О-Корс“ излиза от печат през 1930 година, а вторият „Теут се бунтува“ получава награда от някогашното Министерство на просвещението 4 години по-късно. В архива на писателя са намерени неиздадени ръкописи на още два романа в същия жанр с работни заглавия „Смърт в небесата“ (от 1946 г.) и „С космическа ракета“ (по-ранно заглавие: „До Сатурн и Венера“) – вероятно от края на 40-те и началото на 50-те години. Димитър Подвързачов е автор на поезия, сатира и драматургични произведения, бил е преводач и издател. Работил е съвместно с Александър Божинов, Александър Паскалев, Елин Пелин и Йордан Йовков. В различни периоди в дома му са живели Димчо Дебелянов и Николай Лилиев. Автор е на „Хумористични, драски, фейлетони и парадокси“ (1933) и на книгите за деца „Крачун и Малчо“ (1932 – 1933) и „Война в джунглата“ (1934).

Есенните литературни дни ще продължат до 6 ноември. През следващите три седмици старозагорци ще могат да се насладят на срещи с автори, кинопрожекции, представяния на книги, изложби, музикални събития. Всички прояви са с вход свободен.

Днес ще се състои музикално-поетична вечер „Поезия и музика – нежно влюбени атоми“ на възпитаниците на НУМСИ „Христина Морфова“ от 18:00 часа в Културен център „Петър Жеков“.

(СН)