Стартират безплатни прегледи за гръбначни изкривявания при децата от община Павел баня

201
Участниците в срещата

Да бъдат извършени безплатни прегледи на всички ученици от 1 до 10 клас на територията на град Павел баня и селата. Това решение бе взето единодушно по време на среща, организирана от кмета на община Павел баня Иса Бесоолу с директорите на всички общински училища, д-р Стоимен Гечев – лекар-специалист по Физикална и рехабилитационна медицина, и Атанас Демирев – президент на Ротари клуб – Казанлък. Повод за срещата бе започналата кампания по превенция за гръбначни изкривявания при децата на една от най-известните лекарски фамилии по физиотерапия – д-р Гечеви.

„Приветстваме инициативата на д-р Гечеви и Ротари клуб, защото наистина в последните години статистиката сочи, че все повече деца са с гръбначни изкривявания, а е добре тези нарушения в двигателния апарат да бъдат констатирани навреме. Да не забравяме все пак, че гръбначният стълб е един от най-важните компоненти на тялото ни. Разчитаме и на родителите да ни подкрепят и дадат съгласието си децата им да бъдат прегледни“, заяви заместник-кметът Милена Кавръкова.

Кампанията е подкрепена от Ротари клуб – Казанлък, Ротари клуб – България, Синдиката на българските учители и Българския лекарски съюз.

Според последната статистика на д-р Стоимен Гечев близо 25% от прегледаните до сега деца са с начален стадий на гръбначни изкривявания, а 5% – със сериозни такива.

Безплатните прегледи в Павел баня и населените места ще се подкрепят и координират от Общината.

(СН)