Старозагорчета завършиха първия етап от двугодишното обучение на Детско полицейско управление

76

29 третокласници от Начално училище „Димитър Благоев“ в Стара Загора получиха днес дипломи за успешно завършен първи етап от двугодишното обучение по превантивната програма „Детско полицейско управление“. Домакин на събитието беше Първо районно управление. Там учениците разгледаха полицейски автомобили, влязоха в оперативната дежурна част и помещенията, радваха се на полицейски кучета – Арс – патрулно следово куче, което е обучено да издирва хора, и малката Ира, която е на два месеца и половина и ще се обучава в откриване на взривни вещества.

Възпитаниците на Детското полицейско управление дадоха отговори по различни казуси, свързани с поведението им на пътя, с отличителните полицейски знаци.

Дипломите им връчиха началникът на сектор „Охранителна полиция“ в Първо РУ – Стара Загора, главен инспектор Жеко Костов и секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

Гости на днешното събитие бяха директорът на началното училище Жана Минчева, секретарят на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Донка Вътева, началникът на отдел „Опазване на обществения ред и управление при кризи“ при Община Стара Загора Пламен Тодоров.

Двугодишното обучение по превантивната програма „Детско полицейско управление“ има за цел под формата на игри и забавления учениците да бъдат теоретично и практически подготвени за справяне в трудни ситуации и за опазване на своя живот и този на приятелите си. По тези теми през изминалата година с децата работи полицейски екип от Първо РУ – Стара Загора.

Програмата „Детско полицейско управление“, която стартира през 2016 г., е инициатива на Министерството на вътрешните работи. В Стара Загора тя се осъществява в партньорство с Общината и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

(СН)