Старозагорци подариха кувьоз на неонатологията в УМБАЛ „Киркович“

149

Днес Отделението по неонатология към най-голямата болница в Старозагорска област – УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, получи модерен кувьоз по случай Бабинден. Това бе подарък от всички граждани на Стара Загора, съобщи общинският съветник Янко Янков, който преди 2 години започна кампания „Голямото сърце на Стара Загора“.

Идеята на кампанията бе старозагорци да събират капачки и с парите от тях да бъде закупен кувьоз и друга необходима апаратура за неонатологията в Университетската болница на Стара Загора. В града бяха разположени 2 големи сърца и бяха отворени 2 пункта, в които всеки можеше да остави своите събрани капачки. „Кампанията продължи дълго, защото част от старозагорци не разбраха, че има друга кампания за събиране на капачки, която не дарява нищо за Стара Загора и на няколко пъти занесоха своите капачки там“, уточни Янков. В кампанията, организирана от него, са се включили институции, училища, детски градини, фирми и хиляди граждани. Събраните капачки са били близо 20 тона.

Началникът на неонатологията доц. Мумджиев сподели, че с това дарение в клиниката вече имат достатъчно кувьози. И от сега нататък, ако ще има други дарения, би било добре те да са в друга апаратура.

По този повод Янко Янков съобщи, че кампанията продължава, като за Св. Валентин ще бъде монтирано още едно сърце и с парите от събраните капачки ще бъде закупена друга необходима апаратура.

„Кампанията е едно прекрасно събитие за града ни, тъй като с парите от рециклирането на отпадъчна пластмаса се закупува модерна апаратура за нашия град. Затова ще помоля гражданите на Стара Загора да даряват своите капачки в нашата кампания, а не да ги предават на други, където не остава нищо за града ни“, коментира общинският съветник, отправяйки благодарност към най-дейните участници, сред които невръстни дечица от детски градини и начални училища в Града на липите, кметът на община Раднево д-р Теньо Тенев, „Домейн Менада“ и др.

(СН)