Старозагорци отново ще понесат на ръце 300-метровото българско знаме на 3 март

220

Традицията, която започна през 2014 година – 300-метров български флаг да съпровожда празничното шествие по повод Националния празник на Република България, в Стара Загора, отново ще се осъществи. Пандемията направи инициативата невъзможна за реализация, но тази година тя ще бъде пробудена и кани българи отблизо и далеч да се включат, съобщиха от пресцентъра на Общината.

На 3 март – Деня на Освобождението на България, белязан с подписването на Санстефанския мирен договор, 950 метра плат, събрали в себе си трите обични цвята, излезли изпод ръцете на сръчните шивачки от общинското дружество „Мересев“, ще бъдат понесени на ръце по правите улици на хилядолетна Стара Загора. Паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме!“ ще се случи за 7-и път. Неговото начало даде кметът Живко Тодоров.

Общоградското честване за 145 години от Освобождението ще започне в 9:00 часа с молебен за България в Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. От 10:15 часа, едновременно пред всеки паметник, посветен на 3 март в града, ще бъдат поставени венци и цветя. Ритуалът за издигане на националното знаме на Република България ще бъде от 10:30 часа на площада пред Община Стара Загора. Паметното шествие с 300-метровия трибагреник ще започне в 11:00 часа. В 11:45 часа на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ ще бъде финалът на похода, а неговия край ще озвучи концерт на талантливата Петя Панева заедно с ОФА „Загоре“.

Малко по-късно, от 16:00 часа, НЧ „Настроение – 2017“ кани на „Пробуждане с хоро“ на площада пред местната администрация. Ще пеят сестри Диневи.

Разнообразни и тази година са съпътстващите събития, които са в чест на 3 март. Регионалният исторически музей ще работи с вход свободен, а изложби ще украсят стените на експозиционните зали в Стара Загора. Училища и детски градини също готвят свои събития, с които да почетат свещената дата. Отново в автобусите и тролейбусите на градския транспорт ще звучат патриотични песни.

Март месец обещава да е вдъхновяващ още от първия си ден с мащабни и родолюбиви инициативи. По повод 1 март и идването на Баба Марта парк „Пети октомври“ ще „облече“ празнична одежда. Ден след Националния празник – на 4 март, звън на чанове и тъпани ще предвожда кукери, арапи и други митични гонители на злото. Фестивалът на маскарадните игри ще озвучи Античен форум „Августа Траяна“ от 10:00 часа.

Подробната програма за всички съпътстващи събития медията ни ще обяви допълнително.

(СН)