Старозагорско читалище чества Деня на патрона си Паисий Хилендарски с богата програма

84

Старозагорското НЧ „Отец Паисий-1947“ отбелязва с поредица от събития Деня на своя патрон Паисий Хилендарски и празника на квартал „Зора“ – 19 юли.

В библиотеката на читалището е експонирана изложбата „Преписи и препратки на История славянобългарска“, чиито първи посетители бяха учениците от НУ „Зора“.

На 17 юни от 10:30 часа ще се проведе детски празник „Усмихни се с мен“ – „Слон-балон“. Програмата включва още представяне на книгата на Неда Антонова „Безмълвие“ – роман за греховната младост на Паисий Хилендарски. Събитието ще се състои на 18 юни от 17:30 часа на IV ниво в Регионален исторически музей.

Празничният 19 юни ще започне в 9:00 часа с празнична Света литургия в храм „Св. Паисий Хилендарски“ в кв. „Зора“, а от 17:30 часа на площада пред библиотеката стартира концертна програма с оркестър за народна музика и песни „Славяни“ със солистка Симоне Маркова, ДЗЗД „Тракия Вижън“ и танцова формация „Димитров“.

Припомняме, че идеологът за национално възраждане и освобождение на българския народ Паисий Хилендарски (отец Паисий) e сочен от много учени за основоположник на Българското възраждане. Канонизиран е за светец с писмен акт на Светия синод на Българската православна църква през 1962 година и паметта му се отбелязва на 19 юни.

(СН)