Старозагорско радио юбиляр вади записи уникати от Златния фонд

75
Роял ветеран от времето на Втората световна война се съхранява във фоайето на Радио Стара Загора

89 звукови файла, съхранявани в Златния фонд, ще бъдат чути на 21 май в залите на музей „Литературна Стара Загора“ по повод 85-годишнината на най-старата извънстолична радиостанция Радио Стара Загора. Те са подбрани измежду 90-те хиляди заглавия, натрупани от началото на 50-те години на миналия ХХ век, сред тях звучат гласовете на поетите Веселин Ханчев, Павел Матев, Иван Мирчев, Рашко Стойков, Стойчо Стойчев, Михаил Берберов, Димитър Данаилов, драматурга Стойчо Кацаров, литературния критик и изследовател проф. Стоян Каролев и други. Особен интерес представлява записан преди десетилетия спомен на актрисата Стоянка Мутафова, която разказва за първата си среща с поета Николай Лилиев, по него време драматург на Народния театър „Иван Вазов“. Поводът за срещата на прохождащата тогава на сцената актриса е „груба“ според нея грешка в афиша, където името й е изписано „Стоянка“, а не „Стояна“, както е в документите й за самоличност. Лилиев успокоил бъдещата легенда на театъра и киното, че това „К“ й е за късмет и че трябва на всяка цена да остане върху афиша.

Непознати за широката публика факти има и в записа на Иван Мирчев (1897-1982) за Гео Милев и неговите списания „Везни“ и „Пламък“, който е с продължителност от близо 7 минути. За съжаление при архивирането му пропуснали да отбележат кога е правен. Затова пък с категоричност се знае, че авторският рецитал на Веселин Ханчев е от далечната 1964-та, само две години преди кончината му.

Музеят „Литературна Стара Загора“ е създаден през 1961 година, но близо 25 години не разполагаше със собствена база, където да покаже огромната си колекция от ръкописи, картини, фотоси и документи, свързани с житието-битието на старозагорските писатели. От две години той вече има нов дом с 640 кв. м разгърната площ, където е разположена експозицията му. Първият сигнал пък на Радио Стара Загора прозвучава в ефира на 21 май 1936-а, а ден по-рано някогашният началник на радиоразпръскването в България, видният интелектуалец Панайот Тодоров, познат с артистичния си псевдоним Сирак Скитник, издава разпоредба, гласяща: „Съгласно заповедта на г-на Министра от 21 т.г. да се почне редовно програмно предаване от Студио Стара Загора на обед и вечер. Съобразно наличността на живи изпълнители на концерти, сказки и материалите, с които Студиото разполага, ще се реди системна програма“. На практика новото радио се появява 16 месеца след указа на цар Борис III от 25 януари 1935-а, с който радиоразпръскването на страната е обявено за държавна собственост. Сред директорите и главните редактори на радиостанцията личат имената на поетите Иван Хаджихристов и Георги Киров, а първата говорителка е актрисата Мара Шопова, майка на големия български актьор Наум Шопов. За съжаление в Златния фонд не са запазени записи от онези времена, коментира изпълняващият директорските задължения в момента Здравко Георгиев.

Христо ХРИСТОВ