Старозагорски ученик е на път да стане легенда на световен математически турнир

675

Носителят на диамантен медал от Япония през 2019 г. Йоан Михайлов е на път да стане легенда на World Mathematics Invitational (WMI), съобщи координаторът на българското участие в азиатските математически олимпиади Любомир Любенов.

Финалното състезание на WMI с виртуален домакин Тайван се проведе в Стара Загора, а финалистите от България бяха определени в края на април в Града на липите.

За 80 минути 39 български финалисти от подготвителен клас до 12 клас решаваха 15 задачи с избираем отговор и 10 със свободен отговор.

В Стара Загора се състезаваха спечелилите преди десетина дни в Несебър златни купи от финала на „Математика без граници“ – Александър Маслянков от Велико Търново, Валентин Станчев от Димитровград, Георги Вълчев и Виктор Точев от Пловдив, Лъчезар Томов и Георгия Михалева от Бургас, Мартин Митрев от Ямбол.

Сред финалистите бе Йоан Михайлов, ученик от VI клас на ППМГ „Гео Милев“, Стара Загора. Йоан е носител на диамантен медал от Фукуока през 2019 г. и на златен медал от WMI през 2020 г. Той е на път да получи званието „Легенда на WMI“, ако спечели още 1 златен медал от WMI, уточни Любомир Любенов.

Резултатите от World Mathematics Invitational ще бъдат известни в средата на август.

В началото на август предстои и финалът на „Азия оупън“ с виртуален домакин Хонг Конг.

(СН)