Старозагорски надзиратели се включиха в мирния протест под прозорците на Асен Василев

537
Участници в протеста под прозорците на кандидата за премиер Асен Василев

Служителите от Старозагорския затвор се включиха в мълчаливото присъствие пред сградата на Министерството на финансите в София. Митингът бе организиран на фона на срещата между министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова с нейния колега Асен Василев. На нея е обсъдено искането на служителите от системата за увеличение на основните възнаграждения. „Няма окончателен резултат от тази среща. Дойдохме, за да подкрепим усилията на министъра на правосъдието за вдигане на възнагражденията в системата“, коментира за медията ни Иван Коцев – председател на местната организация на Синдиката на служителите в затворите в България.

От няколко месеца служителите в сектор „Сигурност“ настояват за увеличение на месечните си възнаграждения и реформи. В началото на юни надзирателите излязоха по места на протест, с който искаха да заострят вниманието на финансовия министър Асен Василев, за да бъдат предвидени средства в актуализацията на държавния бюджет. В крайна сметка се стигна до увеличение в системата на МВР, което обаче не засяга заетите в ГД „Изпълнение на наказанията“, както и ГД „Охрана“.

Иван Коцев коментира, че се очаква развитие по повод исканията им да има в средата на следващата седмица. Разговорите по темата ще продължат. Според Коцев инфлацията в последните месеци е принудила служителите в системата да предприемат по-настоятелни действия. Предстои Управителният съвет на Синдиката на служителите в затворите да обсъди последващи действия на фона на усложнената политическа обстановка в страната и неяснотата около централното управление.

Живко ИВАНОВ