Старозагорски еколози спасиха малко царско орле

180
Д-р Христина Христова с царственото пиле, което вероятно е щяло да загине, ако не са били специалистите от Спасителния център на "Зелени Балкани"

Наскоро излюпено царско орле взеха под свои грижи специалистите от Спасителния център за диви животни в Стара Загора, които се натъкнали на пилето при обход в Стара планина за маркиране на младите царствени пернати. Оказало се, че то е значително по-дребно от останалите си братчета и сестричета в гнездото, което го обричало на гладна смърт.

Ветеринарният лекар д-р Христина Христова от Центъра обяснява, че голямата разлика в размерите на пилетата е пагубна за по-малкото, което не може да издържи на конкуренцията за храна. Това води до постепенно изтощение и в крайна сметка – до смърт.

Видът царски орел е много рядък не само в природата на България, но и на Европа като цяло. Популацията му в природата у нас се равнява на не повече от 35 – 40 двойки. Ето защо оцеляването на всяко едно малко е от съществено значение за съществуването на вида.

След консултации с РИОСВ – Стара Загора, орлето е било транспортирано до клиниката на Спасителния център, където е било прегледано, обезпаразитено и настанено в реанимацията, и за него се полагат специализирани грижи.

По думите на д-р Христова, след като започне да се храни самостоятелно, орлето ще бъде преместено в адаптационна волиера в клетката на двойката царски орли в Центъра, където ще черпи опит от поведението на възрастните птици и в същото време ще расте самостоятелно. А след като порасне достатъчно – ще бъде освободено в природата.

Христо ХРИСТОВ