Старозагорски депутат инициира промени в НК за по-строги наказания за непълнолетни

214
Народният представител Маноил Манев по време на брифинга си в Стара Загора

Промени в Наказателния кодекс, засягащи наказанията на непълнолетните, ще предложи народният представител от Стара Загора Маноил Манев. Депутатът на ГЕРБ се обяви против съществуващата в момента в нормативната уредба редукция на наказанието за лица между 16- и 18-годишна възраст. По думите му презумпцията за непълнолетност не бива да бъде използвана при случаи на тежко престъпление – убийство, блудство, побой и др. За целта Манев вече е провел разговори с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, а след стартирането на новия парламентарен сезон по темата ще заработи и цялата парламентарна група на ГЕРБ.

„Това, което виждаме като престъпления срещу личността, показва, че са нужни незабавни и категорични мерки. В тази връзка смятам, че не трябва да съществува презумпция за предварително гарантирано редуциране на наказанието при извършване на тежко престъпление от непълнолетни“, мотивира се Маноил Манев. Народният представител от ГЕРБ предлага при тежки престъпления под внимание да бъде взета психологическата експертиза на непълнолетния. Ако тя покаже, че съответното лице, извършило тежко престъпление, е наясно с деянието си, то трябва да получи наказание, което законът предвижда за всеки един пълнолетен. „Не може един 17-годишен младеж, който вече има няколко присъди, да извърши убийство с ясното съзнание, че ще получи по-малко наказание, защото е непълнолетен. Ако едно лице на 16 или 17 години е осъзнато, то трябва да бъде съдено като възрастен. Щом е психически здраво, това означава, че може да носи отговорност“, коментира Маноил Манев.

Предложението на старозагорския депутат, който е член на Парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност, идват на фона на тежкото убийство, извършено във врачанското село Галиче. По думите на Манев промяната предстои да бъде прецизирана, тъй като в следващите месеци Министерството на правосъдието предстои да представи изготвения законопроект за детската престъпност. „Ето защо с всички заинтересовани страни ще седнем, за да създадем един работещ текст“, уточни старозагорският депутат.

На срещата си с журналисти Маноил Манев съобщи още, че вече е предложил промяна и в текстовете, свързани с неизбежната отбрана. „До момента в съществуващата нормативна база имаше една алинея трета, която казва, че няма превишаване на пределите на неизбежната отбрана тогава, когато престъплението е извършено в дома ви, но ако в него е проникнато със сила. Моето предложение е да отпадне условието за проникване“, поясни Манев. Очаква се в близките седмици допълнението да бъде разгледано от ресорните комисии в парламента, преди да влезе в пленарна зала за обсъждане.

Живко ИВАНОВ