Старозагорски абитуриенти от социален дом получиха парична помощ за започване на самостоятелен живот

143

Шестима старозагорски зрелостници от Дом за деца без родителска грижа „Мария Терезия“ получиха парична подкрепа, осигурена от дарители на Националното сдружение на сираците в България. Помощта им беше връчена от председателя на Националното сдружение на сираците в България Слави Михайлов и д-р Антония Тодорова, началник отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в Община Стара Загора.

По време на срещата те обсъдиха възможностите за успешна реализация и интеграция на младите хора и възможностите за оказване на подкрепа за намиране на работа и продължаване на образованието в първите им стъпки от самостоятелния им начин на живот.

„Свидетели сме на поредно доказателство, че Община Стара Загора се интересува от проблемите на младите хора, пълнолетни граждани. Както всеки родител подкрепя детето си, когато навърши пълнолетие, така и Община Стара Загора подкрепя тези младежи и девойки. Хубавият пример е, че от шестимата абитуриенти трима са записани студенти: двама ще учат „Социални дейности“, а един – „Социална педагогика“ в Тракийски университет. До края на седмицата ще бъдат настанени в наблюдавани жилища. Двама от абитуриентите вече работят“, обясни Слави Михайлов.

Д-р Антония Тодорова изрази удовлетворение от факта, че младежите без родителска грижа през декември м.г. не са били разпръснати из страната, а са останали да продължат образованието си в Стара Загора, при приятелите, с които са израсли. Тя допълни, че с радост ще следят как студентите се справят и когато завършат своето висше образование, ще могат да се включат в социалните услуги, които Общината предлага.

(СН)