Старозагорският съд остави в ареста ученика, помогнал на 57 афганистанци да преминат незаконно през страната

250

Районен съд – Стара Загора, днес взе най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 18-годишния Севдалин С. от град Кърджали. Същият е привлечен като обвиняем за това, че на 28 февруари на км 196 на автомагистрала „Тракия“ в землището на Стара Загора с цел да набави за себе си имотна облага чрез използване на товарен автомобил, марка „Ивеко“, противозаконно е подпомогнал 57 граждани на Афганистан да преминат през страната ни.

За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 5 000 до 20 000 лева.

Съдът е приел, че е налице реална опасност младежът да се укрие и да извърши друго престъпление. Настоящото деяние се отличава с изключително висока степен на обществена опасност – превозвани са 57 мъже по опасен за живота им начин, съобщиха от пресцентъра на съдебната институция. Определението на съда подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора, в тридневен срок.

Припомняме, че дванадесетокласник се оказа пореден трафикант на мигранти от Афганистан. Момчето се е озовало в нелегалната мрежа за трафиканти по финансови проблеми с обещанието, че ще получи значителна сума пари след извозването на мигрантите до границата със Сърбия.

Припомняме, че през последните няколко дни в област Стара Загора са регистрирани три случая на трафик, като при единия от тях при катастрофа загина млад мигрант, а 11 бяха ранени. Общо в трите автомобила са били натоварени над 150 души, единият от водачите, пакистански гражданин, е успял да избяга и все още се издирва.

Петър ХРИСТОВ