Старозагорският съд остави в ареста двама участници в трафик на мигранти

206
Микробусът, който катастрофира на 26 февруари на АМ "Тракия" в землището на Чирпан и един от 46-те мигранти загина на място

Сред тях е и 18-годишният ученик

Днес Окръжен съд – Стара Загора, потвърди определение на Районен съд – Чирпан, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 36-годишния Д. К., управлявал пилотна кола пред микробус, превозващ 46 мигранти по автомагистрала „Тракия“.

Случаят е от 26 февруари т.г., когато около 5 часа сутринта микробусът „Фиат Дукато“ с нелегалните мигранти от Афганистан катастрофира на автомагистралата в землището на Чирпан, при което един от пътуващите загина. По-късно същия ден полицейски служители са спрели и задържали в района на Велинград Д. К., който е управлявал лекия автомобил БМВ, използван за пилотна кола.

Ден по-рано тричленен състав на Окръжен съд – Стара Загора, потвърди определението на Районен съд – Стара Загора, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 18-годишния ученик С. С., разследван за подпомагане на 57 афганистански граждани да преминат незаконно през страната.

Шофираният от младежа товарен автомобил „Ивеко“ е бил спрян за проверка на 28 февруари по АМ „Тракия“ в землището на Стара Загора. За потвърждаването на най-тежката мярка за неотклонение окръжните магистрати са приели, че е налице реална опасност С. С. да се укрие или да извърши друго престъпление. Макар той да е с чисто съдебно минало, да има постоянно местоживеене и да е все още учащ, извършеното от него деяние разкрива изключително висока степен на обществена опасност, тъй като е подпомогнал голям брой чужденци да преминават през страната в нарушение на Закона за чужденците в Република България, и то по начин, поставящ в опасност живота и здравето им.

И двете определения на Окръжен съд – Стара Загора, са окончателни.

Междувременно от Районна прокуратура – Стара Загора, съобщиха, че е задържан и привлечен като обвиняем 23-годишен румънски гражданин за подпомагане на 25 мигранти от Афганистан да преминат незаконно през страната ни. По делото е установено, че афганистанските граждани се договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България срещу около 3000 евро на човек. В потайна нощна доба с помощта на сгъваеми стълби и придружавани от водачи преминали на територията на България. Те вървели пеша около 3-4 дни. На 6 март т.г. достигнали до място, където ги чакал товарният автомобил, управляван от румънеца. Същия ден автомобилът с мигрантите е бил спрян на км 205 на автомагистрала „Тракия“.

С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемият румънец е задържан за срок от 72 часа, а РП – Стара Загора, е внесла искане в съда за оставането му в ареста.

(СН)