Старозагорският балет ще открие Сцена на вековете `2022

116

Балетът на Държавна опера – Стара Загора, ще открие седмото издание на международния летен сезон на оперните театри – Сцена на вековете `2022 на 9 юли от 19:00 часа.

На сцената на крепостта „Царевец“ във Велико Търново многонационалната балетна трупа под ръководството на примабалерината, хореограф и педагог Силвия Томова, хорът и оркестърът на Старозагорската опера под диригентството на маестро Владимир Бошнаков ще представят за първи път пред търновци и гостите на старопрестолната столица танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ по музика на Стефан Димитров. На 9 юли зрителите ще видят в ролята на Маргарита примабалерината Анелия Димитрова (носителка на „Кристална лира“, както и на Специалната награда „Импулс“ за изключителни творчески постижения), Фредерико Пинто от Португалия ще бъде в ролята на Майстора, албанецът Фиорди Лоха ще е Пилат Понтийски, испанката Клара Ферер ще танцува в ролята на Хела/Низа, Каито Такахаши от Япония ще бъде Котаракът Бегемот/Юда.

Зрелищно, пищно, изискано, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално… Това са само част от суперлативите, с които присъствали на премиерата на „Сънят на Пилат“ в зала 1 на НДК в София описаха преживяното. Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюма на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) помогнаха на световноизвестния хореограф Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.

За реализацията на спектакъла на „Сънят на Пилат“ творческият екип и балетът на Старозагорската опера получиха голямата награда „Стара Загора“ в навечерието на 24 май тази година.

Проникновени любовни сцени, библейски сюжети, нежност и жестокост се преплитат в „Сънят на Пилат“ с модерни режисьорски и хореографски решения. Такъв спектакъл не е имало повече от 40 години – от времето на „Козият рог“ на Красимир Кюркчийски – категорични са познавачите. Приблизително толкова време отлежава в творческото съзнание на Стефан Димитров и идеята за написването на балет, вдъхновен от „Майстора и Маргарита“. Преди четири десетилетия композиторът прочита романа на Булгаков, преди 20 години започва да съзрява сюжетът, а четири години му отнема написването. За да се стигне до заслужения триумф.

(СН)