Старозагорските участници във „Велико народно въстание III“ обещаха да не правят провокации утре пред знаков паметник

59
Първата снимка е снимката, с която протестиращите от Стара Загора канят във Фейсбук участници в протеста на 22 септември

Протестите с искане на оставките на правителството и главния прокурор и насрочването на предсрочни парламентарни избори ще продължат и в Деня на Независимостта на България. За празничния 22 септември е организирано „Велико народно въстание III“, което ще се проведе пред триъгълника на властта в София. И този път към протеста в столицата ще се присъедини група от Стара Загора. Митко Трайков от „БОЕЦ“ и един от организаторите на старозагорските протести съобщи, че се очакват около десетина автомобила да тръгнат от Града на липите към София.

От фейсбук страницата „Стара Загора иска Оставка“ става ясно, че преди да заминат за София, протестиращите планират да се съберат в 10:30 часа пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Александър Стамболийски“ (Алана), където да поднесат венци и цветя. „Ще можем и да се срещнем с някои от народните представители и да ги поздравим за празника“, се казва още във фейсбук съобщението.

В същото време и на същото място е насрочено и поднасянето на венци и цветя от представителите на старозагорските институции и граждани. Дали ще се стигне да нелицеприятни сцени? С този въпрос се обърнахме към Митко Трайков. Той беше категоричен, че пред паметника протестиращите няма да издигнат плакати и да настояват за искане на оставки. „90% от нашите протестъри, както вие ги наричате, са с висше образование, а останалите 10% ще се съобразят с останалите“, коментира Трайков. Така и обаче не стана ясно кои от депутатите ще бъдат поздравени с празника и как.

Както не е ясно и защо Отровното трио насрочи поредната трета серия на „Великото народно въстание“ точно на официалния празник на България, освен че е почивен ден и ще има повече свободни за участие в поредния протест. Всякакъв род на търсенето на символика с 12 септември 1908 г. е несъстоятелна, тъй като на тази паметна дата с Манифеста, прочетен от княз Фердинанд, бяха отхвърлени последните васални връзки на отечеството ни с Османската империя. И от тогава България, въпреки последвалата я нерадостна съдба, си има свой суверенитет.

Митко Трайков се опита де обясни пред медията ни, че символиката е „независимост на народа от мафията“… Да, но тя – мафията, която заграби българските предприятия, не е създадена от настоящите управляващи. Тя си е патент на изминалите 30 години преход. И си е чисто българска!

Тоест аналогията е неуместна и дано официалният празник да не бъде опозорен!

(СН)