Старозагорските съветници поправиха една несправедливост от 2013 г.

2999
Остри реплики по време на дебатите по темата си размениха общинските съветници Янко Янков и Методи Пенчев

Днес бе решено ставката на такса смет за търговски обекти на физически лица да бъде изравнена с тази на фирмите

С 29 гласа „за“, 8 „против“ и 6 „въздържал се“ днес Общински съвет Стара Загора прие предложението на общинския съветник Янко Янков ставката за такса битови отпадъци, заплащана за търговски обекти, собственост на физически лица, да бъде изравнена с тази на юридическите лица.

От 2013 г. до сега физическите лица, собственици на такива обекти, са заплащали такса смет в размер като за жилищни имоти – 1.5 на хиляда върху данъчната оценка, което ги поставя в привилегировано положение спрямо фирмите-собственици на търговски обекти и е в разрез с принципа за справедливост, заложен в Закона за местните данъци и такси.

Съгласно приетото решение от сега нататък ставката за такса смет за всички търговски обекти на територията на Стара Загора ще бъде 3.50 на хиляда върху данъчната оценка на имотите.

Категорично против предложението се обяви групата на „Народен съюз“ (НС), от която е и председателят на Общинския съвет Мария Динева. Съветникът от НС Методи Пенчев определи предложението като недопустимо. „При частичен локдаун, безумни цени на тока и горивата, намалено с пъти потребление, почти никаква подкрепа на малкия и среден бизнес, който е подложен на геноцид, ние от групата на НС няма да подкрепим това предложение. Вярно е, че има някаква несправедливост при събирането на тази такса, но мисля, че сега е моментът да подпомагаме, а не да изсмукваме последните сили на малкия бизнес“, заяви Пенчев.

Той беше веднага контриран от вносителя на предложението Янко Янков („Истината за Стара Загора“), който определи изказването на Методи Пенчев като популистко.

„Едни търговски обекти в кризата вървят три пъти повече от другите, като хранителните магазини, като местата за бързо хранене и закуски, за разлика от ресторантите и барчетата, които нямат работа. 90% обаче от този бранш, който цитира Пенчев, че е зле финансово, е собственост на фирми и ликвидирането на тази несправедливост няма да ги засегне по никакъв начин. И когато Методи Пенчев говори популистки и иска да помага на бизнеса, хубаво е от „Народен съюз“ да внесат предложение да бъде намалена такса смет за всички в този бизнес, ако, разбира се, Общината може да си позволи това, а не да ни казва, че ще увеличим с 5 лв. на месец такса смет на дюнерджийницата в центъра на Стара Загора и това ще я фалира… И няма какво да спорим за някой, който е решил да бъде бизнесмен-реститут, който има имоти, които дава под наем и печели хиляди левове от наема, и ние да го съжаляваме за 5 лв. на месец. Това е абсолютно некоректно“, заяви Янко Янко.

В негова подкрепа се изказаха общинските съветници Юсни Ибрям (ДПС), Петър Желязков („Нашият град“) и Мария Жекова (ГЕРБ).

„Смятам, че е справедливо на територията на общината всеки, който генерира боклук, да плаща данък за това и ние ще подкрепим това предложение, защото един търговски обект, без значение дали е на физическо лице, или фирма, генерира доста боклук, а ние всички искаме градът ни да е чист и да има справедливост при това“, заключи Мария Жекова.

С приетото решение за изравняването на такса смет за физически лица и фирми, собственици на търговски обекти, се очаква допълнителният приход в бюджета на Община Стара Загора през 2022 г. да е в размер на около 600 000 лв. по данни, предоставени от общинска администрация.

Йовка НИКОЛОВА