Старозагорските съветници отказаха създаването на комисия за контрол на общинските дружества

887

Сред бурни дебати Общинският съвет в Стара Загора днес не прие предложението за създаване на постоянна комисия по контрол и управление на общинските дружества, внесено от общинския съветник от „Истината за Стара Загора“ Янко Янков. Вносителят аргументира предложението си с необходимостта от засилване на контрола върху дейността на дружествата, посочвайки, че така ще бъдат предотвратени злоупотреби или каквито и да било неефективни решения на самите управители. Янков припомни, че временните комисии, които извършиха пълна проверка на предприятията през миналата година, констатираха редица нередности. Срещу създаването на подобна постоянна комисия се обявиха представители на повечето от групите в местния парламент. Юристът Стефан Анков от ГЕРБ изрази притеснение, че това би попречило на оперативната самостоятелност на управителите на тези дружества. Валентина Бонева от БСП приветства необходимостта от контрол, но подчерта, че създаването на подобна мега комисия ще затрудни работата, тъй като обемът от информация е огромен. „Нека се опитаме да създадем регулярно докладване на управителите на тези дружества“, заяви Бонева. Предложението й бе доразвито от председателя на Общинския съвет Мария Динева. Тя изрази позиция, че през годината управителите могат да представят и допълнителни доклади от дейността, а не единствено годишен отчет. Доц. Емил Славов от своя страна призова вносителят на изтегли предложението си. „Това предложение създава усещането, че останалите комисии не си вършат работата добре“, заяви общинският съветник от ГЕРБ. В отговор Янков посочи, че няма да бъде отнемана функцията на нито една друга комисия. „Имаме достатъчно нормативна база, с която да осъществяваме контрол. Това може да става от общински съвет, комисии и конкретен съветник. Такава мега комисия не е необходима“, затвори дискусията Таньо Брайков. При последвалото гласуване предложението не събра необходимите гласове. 20 от съветниците го подкрепиха, 11 се обявиха против, а 16 гласуваха „въздържал се“.

По време на днешната сесия бяха разгледани над 70 точки. Старозагорските избраници подкрепиха предложението за определяне на годишния бюджет на програмата за финансова подкрепа за новородено или осиновено дете. За периода 01.01.2021 – 31.12.2021 г. на родителите/осиновилите със завършено средно образование ще се предоставя финансова подкрепа в размер на 400 лева за първо дете, за второ дете сумата ще бъде 450 лева, а за трето – 500 лева. На родителите/осиновителите, единия от които има завършено висше образование, финансовата подкрепа ще е 500 лева за първо дете, за второ сумата е 550 лева, а за трето – 600 лева.

В рамките на сесията бяха подкрепени и преобразуванията на НУ „Кольо Ганчев“ в ОУ, както на обединението на СУ „Христо Ботев“ и Първо основно училище „Георги Бакалов“.

Живко ИВАНОВ