Старозагорска област е лидер по дела на фирми, избрали доставчици на електроенергия

584

56% от всички юридически лица, регистрирани на територията на област Стара Загора, са избрали свой доставчик на електроенергия. Това превръща областта в лидер за Южна и Югоизточна България. Тази оценка сподели пред журналисти Здравко Братоев – зам.-председател на Съвета на директорите на EVN. Той посочи, че на територията, управлявана от EVN, процентът на фирмите, избрали доставчик на ел. енергия, е 41.

На 10 юни изтече крайният срок, в който всички юридически лица можеха да изберат доставчик на електричество по пазарни цени. Според разписаната процедура на пропусналите да направят това от 1 юли бе назначен служебно Доставчик от последна инстанция (ДПИ). По този начин обаче фирмите ще плащат по-скъп ток, докато не се ангажират с процедурата и не изберат свой доставчик на база договорни отношения. Въпреки по-високата осведоменост на частния сектор от EVN посочват, че дадена фирма, на която е назначен ДПИ, може да сключи договор с определен доставчик в началото на всеки месец. От електроразпределителното дружество обясниха, че по-високата цена на тока, предлаган от ДПИ, е възприета, за да бъде неудобно за клиентите и те да бъдат стимулирани да предпочетат друг търговец на ток.

Недобре реализирана поправка в Закона за възобновяемите източници през 2017 г. днес създава проблеми на електроразпределителните дружества. За това сигнализираха от EVN. „Вратичката“ в законодателния акт опорочава идеята за производство на електроенергия от възобновяеми източници. Казусът е свързан с малките мощности, които е планирано да бъдат инсталирани по покривите на къщи, а произведената от тях енергия да се ползва за собствени нужди. Вместо това инвеститори закупуват изоставени имоти и изграждат на тях фотоволтаици с капацитет до 30 киловата. Тези малки мощности останаха единствените, чието електричество е изкупувано на преференциални цени. По този начин вместо да бъде ползвана за собствени нужди, на практика с произведения ток инвеститорът задължава електроразпределително дружество да го закупи, тъй като това е разписано в закона. „Намираме се в ситуация, при която вместо произведената електроенергия да бъде потребявана на мястото, на което е произведена, спестявайки разходи по транспортиране, ние сме принудени да я включваме в инсталацията и да я насочим към подстанция, което рефлектира върху технологичния разход. Това са загуби. Една добра идея се превърна в бизнес модел, за който се използват обезлюдени села“, коментира Здравко Братоев от EVN. Той подчерта, че от електроразпределителната компания са направили възможното процедурата по присъединяване на проектите до 30 киловата да отнема около 3-4 месеца. Братоев изрази надежда, че нормативната база ще бъде допълнена с изискването произведеното да бъде консумирано. „Основната цел на тази процедура е да бъдат изпълнени цели за по-висока енергийна ефективност. В настоящото положение обаче това не се случва“, подчерта зам.-председателят на Съвета на директорите на EVN.

Живко ИВАНОВ