Старозагорска област вече е в тъмночервената ковид зона

5538
Участници в заседанието на Областния медицински съвет

За увеличаване броя на ковид леглата се обявиха от Областния медицински съвет

 

Във всички болнични заведения на територията на област Стара Загора трябва да има увеличение на броя на ковид леглата и те да бъдат 20% от общия им брой легла. Около това предложение се обявиха участниците в днешното заседание на Областния медицински съвет във връзка с продължаващото покачване на броя на заболелите от COVID-19 през последните дни.

Заболеваемостта на 14-дневна база е 493.9 на 100 000 души, но се очаква още утре да премине 500. Старозагорска област вече реално е в тъмночервената зона, съобщи директорът на РЗИ д-р Станимир Станков.

Началникът на РУО Татяна Димитрова информира, че към днешна дата от 34 000 ученици 515 са регистрирани официално като заболели от ковид. Тези деца са от 22 различни паралелки в цялата област и в момента се обучават електронно.

Най-голямата болница в областта – УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, в момента разполага със 155 легла за болни от COVID-19. От тях заети са 123. Заради очакваното покачване на броя на хоспитализираните утре в лечебното заведение ще бъдат разкрити още 23 легла, увери директорът на здравното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев. В казанлъшката болница към момента броят на леглата за болни от коронавирус е 54.

На заседанието на Областния медицински съвет бе решено лекари-експерти да изготвят на областно ниво протокол с препоръки за унифициране на лечението на пациенти с COVID-19 в доболничната помощ. Присъстващите на срещата бяха единодушни, че подобен протокол с алгоритми за лечение на по-ниско ниво, макар и само препоръчителен, ще разтовари в някаква степен болниците, в които пациентите пристигат в тежък стадий от заболяването им и лечението им е значително по-трудно, а понякога и невъзможно.

Продължаващото ниско ниво на ваксинация в национален мащаб също бе сред темите, разисквани на заседанието. Д-р Станков увери, че ваксини в областта има достатъчно, съхраняването им съгласно изискванията е осигурено и всеки, който желае, може да се ваксинира безпроблемно.

Директорите на държавните, общинските и частните болници бяха категорични, че хоспитализираните при тях пациенти с коронавирус и с поставена ваксина са под 3%.

(СН)