Старозагорска високотехнологична фирма предлага вариант за спасяването на въглищните централи на „Марица изток“

2908
Участниците в брифинга. В средата е проф. Жеко Ганев

Старозагорската високотехнологична фирма „Елфи Тех“ е направила нови разработки за спасяването на българските въглищни централи от затваряне. Това съобщи на пресконференция в Стара Загора“ основателят на „ЕлфиТех“ проф. Жеко Ганев, съвместно с лидера на ПП „АБВ“ Румен Петков.

Технологиите са свързани с разработки за улавяне на въглеродният диоксид и трансформираното му в суровини, съобразно ново решение на ЕК от миналата година /б.р. този път не в метан чрез електролиза, каквото беше първоначално предложената технология на „Елфи Тех“, направо преди новото решението на ЕК/.

Първата предложена технология е улавянето на СО2 от димните газове на въглищните централи и синтеза им до екологично чистото гориво диметилов етер, а втората е за преобразуване на СО2 до карбамид – най-разпространеният азотен тор.

За втората технология американска компания е заявила готовност да инвестиция 1 млрд. и 200 млн. долара в изграждането на инсталация на територията на ТЕЦ „Марица-изток 2“, обяви проф. Жеко Ганев.

Президент на американската компания инвеститор е братът на бившия американски президент Джордж Буш. Планът е проектът да използва разработената технология за улавяне на въглеродния диоксид на старозагорското дружество „Елфи Тех“, както и 30 % от разработката му за преработването на емисиите в карбамид.

Очаква се утре представител на американската фирма да вземе участие в организираната от кмета на Стара Загора Живко Тодоров и синдикатите дискусия „Бъдеще за енергийния комплекс „Марица изток“ – перспективи и предизвикателства“, в която ще се включи енергийният министър Румен Радев, директори на дружества от „Марица изток“, кметовете на общините свързани с комплекса, депутати,представители на синдикатите от комплекса, КРИБ, Клуба на работодателя и др.

Въвеждането на иновацията на „Елфи Тех“ за улавянето и преобразуването на СО2 до карбамид е била одобрена преди доста време от ръководството на ТЕЦ „Марица-изток 2“ и държавни институции с изключение на Министерство на енергетиката по времето на служебното правителство в лицето на министър Румен Христов. „Той категорично отказа с аргумента „Не му е сега времето“, посочи проф. Жеко Ганев.

Според старозагорският учен, изчисленията сочат, че ако американската инвестиция бъде реализирана, ще бъдат усвоявани над 60% от отделяните емисии, за които сега ТЕЦ „Марица-изток 2“ плаща квоти по 105 евро на тон.

По време на брифинга със старозагорските медии проф. Жеко Ганев съобщи още, че с инвестиционното намерение на американската компания вече бил запознат и новия министър на енергетиката Румен Радев лично от лидерът на АБВ Румен Петков. Той и проф. Ганев се надяват още по време на утрешната дискусия да стане ясно дали ще бъде дадена зелена светлина на проекта.

Пред медиите проф. Жеко Ганев обяви категоричната си позиция, че въглищните централи и отделяните от тях въглеродни емисии не са причина за глобалното затопляне и че налаганото на противни позиции се е дело на хора по думите му „мека казано без компетентност“

„ТЕЦ Марица-изток 2″ генерира точно толкова въглеродни емисии, колкото и оризовите плантации около Пловдив, но тях никой не е решил да закрива“, открои проф. Ганев.

(СН)