Старозагорска библиотека пази автограф на Захари Стоянов върху биографията на Дякона

253
Автографът на Захари Стоянов до брат му Васил

Уникален автограф на Захари Стоянов се съхранява във фондовете на Регионална библиотека „Захари Княжески“ – Стара Загора. Той е поставен върху титулната страница на книгата „Васил Левски-Дяконът. Черти из живота му“, издадена от Т. Гатев през 1884 година и гласи: „На брат ми Василия. З Стоянов“. За съжаление липсват данни по какви пътища книжлето е стигнало до създадената с нарочно решение на някогашното ИК на ОНС – Стара Загора през април 1954 година хранилище на книжовността.

През десетилетията в отдела за редки и ценни издания са постъпили над 2000, отпечатани преди 1876 тома, като сред най-старите е „Разговорник греко-българский: За ония които желаят греческий язык, да се научат при когото и една кратка болгарска история приложи се“ на Христаки Георгиев Павлович, издадена през 1835 г. в Белград.

Повечето от старопечатните издания са придобивани чрез дарения, като сред най-големите е личната библиотека на старозагореца Недю Александров. Тя ще може да бъде видяна за Деня на народните будители в Регионалната библиотека „Захари Княжески“, която съдържа 1876 тома.

Едно от най-старите издания е отпечатаният през 1835 година в Букурещ българо-гръцки речник

Богатството е било събирано в продължение на 7 десетилетия от дългогодишния секретар на митрополиите във Велико Търново, Сливен и Стара Загора, което той дарява малко преди кончината си през 2000 година.

Дарението е било придружено от саморъчно подготвен каталог, а всяко едно от томчетата е с неговия личен печат и инвентарен номер. Сред най-ценните неща са екземпляр от „Протоколи на Българския народен събор в Цариград през 1871 г.“, публикуван от Светия Синод през 1911 година, какъвто нито една друга библиотека в Града на липите и околностите не притежава. Редом с печатните издания Недю Александров (1904-2000) завещава и свои ръкописи, сред тях са изследванията му за Великотърновската епархия и нейните манастири, три тома проучвания за Старозагорската митрополия, за живота и делото на митрополит Методий Кусев и залесяването на някога голия Ахмак баир, превърнал се в еталон на парк. Голяма част от книгите носят автографи от авторите си, сред тях е и даденият през 1954 г. от тогавашния патриарх Кирил върху произведението му, посветено на личността на Охридския и Пловдивски митрополит Натанаил (1820-1906). Сред най-старите издания е книгата „Заветът на Василия Естатиева, сина Априлов“ от 1894 г., а интерес за изследователите представлява ръкописен документ от 1882 г. за изграждането на храм-паметника на Свободата в подножието на връх Шипка.

Едно от най-старите издания е отпечатаният през 1835 година в Букурещ българо-гръцки речник

За официалния си рожден ден (3 април), отбелязан почти безшумно заради коронавирусните ограничения и парламентарните избори служителите на РБ „Захари Княжески“ извадиха на показ псалтир от 1824 година, отпечатан в Букурещ от Анастас Полизов, Добри Бакалооглу и Стефан Попович. Редом с него са няколко уникални миниатюрни томчета с размери от 5 до 11 см, сред тях е и немско-български речник с 1 200 думи. В едно от фоайетата пък е подредена изложба с плакати за събития от историята на библиотеката.

Христо ХРИСТОВ