Старозагорската опера стартира новата си творческа година с „Джазоспекция“

132

Държавна опера – Стара Загора, започва своята нова творческа година с оптимизъм и вяра, че ще успее да реализира отложените през извънредната 2020-а премиери, спектакли, концерти, да осъществи своите международни творчески проекти и емблематични за театъра инициативи. 2021 година е посветена на 50-годишнината от построяването на сградата на Операта и ще бъде ознаменувана с поредица от специални събития. В програмата на Операта се завръщат големите класически заглавия, камерните форми и атрактивни солистични концерти. Дейността на оперния театър е изцяло съобразена с противоепидемичните мерки, свързани равнопоставено с грижата за здравето на артистите и публиката, съобщиха от пресцентъра на културната институция.

Първото събитие в програмата на Държавна опера – Стара Загора, е планирано за 29 януари, от 19:00 часа, когато ще бъде представен интерактивният концерт-спектакъл „Джазоспекция“.

Концертът, който вече в продължение на пет сезона неизменно присъства в афиша на театъра, е по идея, сценарий и режисура на Славчо Николов, в тандем с диригента Димитър Косев. Талантливите артисти поднасят музиката на Клод Боллинг в оригинална комбинация с мултимедийни прожекции, базирани на кадри и теми от филма „Baraka“. Сюитата за флейта и джаз трио на Клод Боллинг ще прозвучи в изпълнение на Кейко Танака – флейта, Димитър Косев – пиано, Станислав Георгиев – контрабас, Атанас Георгиев – ударни, мултимедията е на Пламен Асенов.

На 4 февруари от 19:00 часа Балетът на Държавна опера – Стара Загора, ще представи спектакъла „Лебедово езеро“. Примабалерината Анелия Димитрова ще се превъплати в ролята на Одета/Одилия, а Фиорди Лоха ще изпълни ролята на принц Зигфрид. Участват още Томоки Ишиго, Ивайло Янев и цялата многонационална балетна трупа на операта.

На 12 февруари, също от 19:00 часа, ще представено концертно изпълнение на „Дон Жуан“ – опера в две действия от В. А. Моцарт.

Младата оперна певица – мецосопраното Даниела Нинева, ще се представи в ролята на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе на 16 февруари. Сценичната адаптация на „Кармен“ е на Огнян Драганов, хореографията е на Силвия Томова.

„Палячи“ от Руджеро Леонкавало и „Замъкът на херцога Синята брада“ от Бела Барток са следващите оперни заглавия, които ще бъдат представени в една вечер на 19 февруари.

На 26 февруари от 19:00 часа и на 27 февруари от 16:00 часа за първи път в България ще оживее едноактната камерна опера „Двамата свенливци“ по музика на Нино Рота, в която участват студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и артисти от Държавна опера – Стара Загора.

През февруари и март Старозагорската опера за пореден път ще бъде домакин на Майсторския курс по оперно дирижиране на маестро Деян Савич. През юни ще се проведе осмото издание на Международния конкурс за оперни диригенти Blue Danube. Престижното събитие ще се състои за първи път на старозагорска сцена.

(СН)