Старозагорската опера представя премиерно „Графиня Марица“

333

На 23 и 24 февруари Държавна опера – Стара Загора, ще представи премиерно най-новата си постановка – оперетата „Графиня Марица“, чийто режисьор е Николай Априлов.

През 1924 г. унгарският композитор Имре Калман създава своята оперета „Графиня Марица“. Същата година е играна за пръв път в театър „Ан дер Вин“. Поставяна е в „Палас тиатър“, Лондон и над 314 пъти в „Шуберт театър“ – Ню Йорк. Премиерата в България е през 1925 г., а в Стара Загора – през 1960 г.

За създаването на новата постановка на Старозагорска опера работят още диригентът Виктор Крумов, хореографът Росен Прангов-Роси, сценографията и костюмите са на Диляна Първанова. В главните роли зрителите ще видят на 24 и 25 февруари солистите: Деси Стефанова, Емилия Джурова, Георги Султанов, Борис Тасков, Велин Михайлов, Стоян Буюклиев, Лилия Илиева, Инна Андреева, Тереза Бракалова, Яница Нешева, Борислав Веженов, Игнат Желев, Николай Априлов, Маргарита Йовчева, Мериам Шамс, Анастасия Алтухова, с участието на оркестъра, хора и балета на Държавна опера – Стара Загора, и Детско-юношеската студия за опера и балет.

„Ако тъга, умора, отчаяние, несбъднати копнежи или любовно разочарование са ви споходили, елате при нас! Историята на графиня Марица и неизбежният щастлив край със сигурност ще са вашият душевен катарзис!“, убеден е Николай Априлов.

Място и време на действието на „Графиня Марица“ е Унгария, 1924 г., имението на графиня Марица. Разореният граф Тасило Ендрьоди-Витенберг е нает за домакин в имението на графинята, в което тя рядко прекарва времето си. Един ден графиня Марица внезапно пристига със свита, за да отпразнува своя измислен годеж с барон Коломан Жупан. Героинята сътворява лъжата за събитието, защото й е омръзнало от досадните ухажори и отправяните й предложения за женитба. Оказва се обаче, че този барон съществува и пристига в имението, прочел за годежа си във вестниците. В същото време циганката Мая предсказва на графинята, че съвсем скоро тя истински ще се влюби. Обезпокоена от това, че мъжете я използват заради богатството й, тя започва все повече да се вглежда в граф Тасило, на когото не бе обръщала внимание до сега. Оттук насетне героите преминават през различни перипетии, комични ситуации, борят се с гордостта и нараненото си честолюбие, а накрая побеждава любовта.

(СН)