Старозагорската опера и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ подготвят съвместна продукция

79

Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и Държавна опера – Стара Загора, подготвят съвместна продукция на операта „Любовен елексир“ от Доницети специално за 100-годишнината на академията. В подкрепа на проекта се е включила и Националната опера на Тимишоара, Румъния с декорите и костюмите, които са дело на именитите български художници Борис Стойнов и Цветанка Петкова-Стойнова. Режисьор на спектакъла е Огнян Драганов. Диригент – Ивайло Кринчев. В постановката ще участват студенти и докторанти на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Академичният симфоничен оркестър с концертмайстор Жорж Паликарски и хора на Държавна опера – Стара Загора.

Премиерните представления на „Любовен еликсир“ ще са на 25 юни от 19:00 часа и на 26 юни, събота, от 16:00 часа на сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“.

В двата спектакъла солистичните главни роли ще си поделят младите оперни надежди – възпитаници на вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – Мария Славова и Ма Байсюе (в ролята на Адина), Божидар Иванов, Сонг Це, Стоян Буюклиев (Неморино), Анастасия Алтухова, Василики Параскева (Джанета), Денис Бояджиев, Джан Юен (Белкоре), Боян Савов, Живко Добрев (Дулкамара). Асистент-диригент и хормайстор е Виктор Крумов, а асистент-режисьор – Денис Бояджиев.

Подготовката на спектакъла стартира преди повече от половин година. През последните месеци младите артисти репетират усилено със своите педагози и корепетитори, както и в истинска театрална среда, предоставена им от Държавна опера – Стара Загора. От културната институция припомнят, че не за пръв път дават възможност за сценични изяви на талантливите студенти по оперно пеене, но за пръв път Старозагорската опера партнира с младите таланти в създаването на цялостен спектакъл, който ще бъде представен пред публика.

„Изборът на заглавието не е случаен. „Любовен еликсир“ е от образците на белкантовата комична опера, подходящо за млади оперни певци, притежаващи добра професионална вокална техника. Солистите бяха избрани с прослушване“, разкри диригентът Ивайло Кринчев.

Билети за двата премиерни спектакъла могат да бъдат закупени на касата на Националния музикален театър „Стефан Македонски“, бул. „Васил Левски“ 100, тел. 02/943 19 79 и онлайн в разпространителската мрежа на ИВЕНТИМ – www. eventim.bg.

(СН)