Старозагорската МБАЛ „НиаМед“ посреща 10-годишен юбилей

2761
Екипът на МБАЛ "НиаМед" - Стара Загора

На 7 юли тази година Многопрофилната болница за активно лечение „НиаМед“ в Стара Загора ще празнува 10-годишен юбилей. Очаква се сред гостите на тържеството да са представители на Областната и Общинската администрация, на РЗОК, РЗИ, главните лекари на почти всички болници в региона, приятели, колеги.

Започнало с 4 отделения и персонал от 30 души, днес в лечебното заведение работят 86 специалисти и помощен персонал, които се грижат всеки пациент да получи не само здравна помощ, а и адекватно отношение, когато се чувства най-лабилен.

За десет години над 4 800 бебета проплакаха в „НиаМед“

„Когато открихме болницата, акцентът в работата ни беше акушеро-гинекологичната дейност. Десет години по-късно отчитаме, че екипите ни са посрещнали на бял свят повече от 4 800 деца, защото всеки ден в родилната зала изплаква нов гражданин на света“, не скри задоволството си пред медията ни собственикът и началник на АГ-отделението д-р Николай Христов.

Здравното заведение отговаря на всички медицински стандарти в грижата за жените, родилките и бебетата. През последните няколко години то затвърди позициите си на търсена специализирана болница по акушерство, гинекология и неонатология.

„Имаме пациентки не само от други области в страната, а и от други нации. Скоро ще ражда бъдеща майка от Перу. Нашата болница предпочетоха и бременни жени от Мексико, Гватемала, Китай, Тайланд и др., които са от смесени бракове. Няма да скрия, че 95% от нашите родилки изразяват своята голяма благодарност за положените към тях и бебетата им грижи. С някои се виждаме в града, гледаме бебетата, които растат. И това е много приятно. То всъщност е най-високата оценка за мениджмънта и предлаганите медицински дейности в лечебното ни заведение“, добави д-р Христов.

В АГ-отделението за тези десет години са се родили 2 483 момчета и 2 319 момичета. Лекарите д-р Николай Христов, д-р Милка Салджийска, д-р Тончо Качаров и д-р Мира Христова са посрещнали и 89 двойки (близнаци), и 2 тройки (тризнаци).

Отделението по неонатология разполага с 6 кувьоза, монитори, респиратори, термолегла и лампи за фототерапия, които осигуряват на новородените перфектни медицински грижи.

10-годишната Таня Колева е първото бебе, родено в старозагорската МБАЛ „НиаМед“, която в петък ще празнува своя 10-годишен юбилей. На снимката Таня е със собственика на болницата – уважавания акушер-гинеколог д-р Николай Христов

В „НиаМед“ не забравят и първото дете, проплакало в родилната зала на новооткритото лечебно заведение – 10-годишната Таня Колева. Родителите й – Десислава Димитрова и Георги Колев, избират болница „НиаМед“ не само защото баба Таня е човекът, който е насърчил д-р Николай Христов да се заеме с построяването на болницата, а и защото знаят, че бебето им ще изплаче за първи път в сигурни ръце. Иначе семейството живее в София. Връстничката на „НиаМед“ през септември ще е ученичка в четвърти клас на Десето СОУ „Атанас Далчев“ в столицата. Независимо от статистическите данни в национален мащаб, които сочат намаляване на раждаемостта, в МБАЛ „НиаМед“ бъдещите майки, които търсят лекарската помощ там, всяка година се увеличават.

„Чу се, че родилната помощ ще има лимити, което е кошмар. Не знам дали трябва да се ограничават средствата за един пациент. Правилото е те да вървят след пациента, който избира къде да иде да се лекува. И тогава ще има реална конкуренция между болничните заведения, която пък е основата за доброто здравеопазване“, категоричен е д-р Христов.

Откакто съществува, в здравното заведение

са се излекували 23 844 пациенти

В момента болницата разполага с пет отделения, три операционни зали, родилна зала, клинична лаборатория, образна диагностика, които са оборудвани с високотехнологична апаратура. В Хирургичното отделение са се лекували 6 047 пациенти, висококвалифицирана помощ в Отделението по гастроентерология са получили 1 365 болни, а в ОАИЛ – 4 276 души. Направени са 324 403 клинико-лабораторни изследвания и 7 683 рентгенографии.

В навечерието на празника д-р Христов изказа своята благодарност на колегите си д-р Димитър Салабашев, д-р Анчо Димитров, д-р Христин Христов, д-р Славена Палийска, д-р Мария Дончева, д-р Иван Ников, д-р Емил Тилев, д-р Теодора Каварджиклиева, д-р Илия Илиев, д-р Иван Цолов, д-р Мария Апостолова, д-р Ивелина Кардашлиева за професионализма и всеотдайната работа за опазване здравето на пациентите.

„Лекарите при нас мислим само как да лекуваме. Нямаме проблеми с болничните консумативи, нямаме и задължения. Стабилното финансово състояние на болницата се дължи на огромния труд, който всеки един от персонала полага всеки ден“, благодарен е д-р Христов.

Здравната каса и финансирането по нейна линия

МБАЛ „НиаМед“ има сключен договор с РЗОК – Стара Загора по 62 клинични пътеки.

„Не можем да спрем да работим със Здравната каса, защото ще натоварим пациента, който си е плащал здравната осигуровка редовно. Той ще се чувства ощетен. Съвсем наскоро имахме проверка от НЗОК. Те бяха изненадани, забележете – изненадани!, колко добре си вършим работата. А като ни се пречи от тяхна страна заради финансирането, тогава за какво говорим?“, задава въпрос лекарят. Той смята, че несправедливостта в разпределение на средствата от страна на НЗОК може да се реши само на основата на принципа „парите следват пациента“. Въпреки срещата на ръководители на здравни заведения с депутатите от 27-ми Старозагорски избирателен район, Надзорният съвет на НЗОК все още дължи публично обяснение как и защо е направил националното разпределение на средствата за Старозагорска област, които са в противоречие с увеличението от 8% на собствения й бюджет за 2017 г.

„В България има читави хора, които могат да направят реформата в здравеопазването, защото са наясно как да стане. Трябва обаче да има политическо желание за това“, убеден е д-р Христов.

За бъдещето на болницата и приемствеността

„Надявам се болницата да продължи да я има. Дъщеря ми (д-р Мира Христова, б. а.) работи тук и вярвам, че приемствеността ще се случи. Засега тя приема уроците така, както аз съм се учил от д-р Саркисян, за което съм му много благодарен“, е надеждата на бащата.

По повод юбилея д-р Христов благодари на целия екип на МБАЛ „НиаМед“ за перфектната ежедневна работа, въпреки трудностите, която се върши в името на пациентите.

„Тези хора наистина са герои“, подчерта д-р Христов. Той и екипът на болницата очакват своите гости в петък от 11:00 часа, за да отпразнуват заедно 10-годишнината от изграждането на лечебното заведение.

Димка КАБАИВАНОВА