Старозагорската „Арена Армеец“ ще бъде изградена със средства от държавата

1067
В новия парк на Стара Загора е предвидено място за изграждането на многофукционалната спортна зала

Държавата ще отпусне пари за изграждане на многофункционална спортна зала в парк „Артилерийски“ в Стара Загора с над 5 хил. седящи места, съобщи кметът Живко Тодоров.

При последното си посещение в Града на липите в навечерието на местните избори премиерът Бойко Борисов беше категоричен, че Стара Загора заслужава подобно съоръжение в новоизградения парк на територията на бившите казарми, но отказа да съобщи дали държавата ще отпусне пари с мотива да не бъде изтълкувано като предизборно обещание.

Кметът Живко Тодоров уточни, че следизборно, през декември, се е срещнал с министър-председателя във връзка със залата и е получил уверение за държавната подкрепа. Размерът на средствата, които ще отпусне МС ще стане известен след изготвянето на техническия проект.

Медията ни припомня, че на 22 ноември т.г. Община Стара Загора откри процедура за идеен проект за бъдещата многофункционална спортна зала. На практика това беше първата крачка към изграждането на необходимото за Стара Загора съоръжение, по подобие на „Арена Армеец“ в столицата, но много по-съвременно и функционално. Понастоящем не само не само в града, но и в цялата Старозагорска област няма спортна зала с повече от 800 седящи места, което е и причината спортни федерации да отказват европейски първенства. Няма и културна институция с над 600 места, поради което импресарски фирми отказват мегаконцерти в Града на липите. Подобен е проблемът и с големите специализирани изложения, чийто организатори подминават Стара Загора.

В заложените от Общината изисквания към изпълнителя на проекта за многофункционалната зала е тя да бъде с капацитет от 5 200 седящи места, с възможност за провеждане на различни спортни състезания от международен и национален ранг в съответствие с изискванията на съответните международни федерации, плюс допълнителни 1200 преместваеми места, възможност за телескопично прибиране на част от трибуните с оглед провеждането на различни мероприятия и допълнителен вход, осигуряващ безпроблемно внасяне на сценично оборудване. Предвижда се също обособяването на бизнесзона – конферентен блок, хранене и развлечения.

Крайният срок за подаването на проектите е до 17 февруари 2020 г., като е предвиден награден фонд за класираните на първите три места.

Йовка НИКОЛОВА