Старозагорка открива първа изложба на бижута уникати

1376

На 3 май от 10:00 часа в НЧ „Свети Климент Охридски 1858 г.“ – Стара Загора, ще бъде открита изложба на Доника Ангелова „Бижута – уникати“.

31-годишната Доника Ангелова по професия е икономист. Завършила е Руската гимназия в родния си град, а след това Тракийския университет и УНСС.

Интересът й към бижутерството възниква по време на една международна сбирка на Сдружението на надомните работници в София. Там се запознава със жена, изработваща красиви украшения от камъни, която провокира интереса й към бижутерството. Малко по късно, като стажант в Уникредит Булбанк, Доника се запознава с професионален златар, който я посвещава в тайните на ювелирния занаят – учи я как да борави с инструменти и да твори гривни уникати. Преди 4 години тя прави първата си плетка на бижу – английска спирала с китайски мъниста. Заниманието я увлича и започва да се учи и на други плетки. „Имаше обаче нещо, което ми липсваше в бижутата, които правех. Осъзнавах, че това нещо е… блясък. Както винаги в живота няма нищо случайно. Един ден попаднах на намаление в магазин за Swarovski материали. Така се запознах и с японските мъниста Mиуки, кристалите и перлите. Влюбих се в изяществото и блясъка им“, споделя Доника Ангелова. Следващите 3 години тя посвещава на доусъвършенстването на техниката си и чак тази година се решава да ги представя и пред други хора. „Мечтата ми е да стана именит дизайнер на бижута и знам, че вече вървя по първите си стъпки към реализирането на тази мечта“, чертае бъдещето си талантливата старозагорка. На 3 май тя кани своите съграждани на първата си изложба в Стара Загора.

(СН)