Старозагорец „кацна“ в замък на тамплиери, отнесе 300 евро глоба

204
В началото на септември по традиция над замъка на папа Луна парапланеристи от цял свят организират истински въздушни десанти

300 евро глоба отнесе българин, който рискува да кацне с парапланера си на метри от двуметровата бронзова фигура на авиньонския антипапа Бенедикт ХIII (1394 – 1423 г.), разположена сред крепостните стени на тамплиерския замък „Пенискола“ в Испания.

Българинът, за който се знае, че е от Стара Загора, се възползвал от традиционния „парад“ на въздушните крила, провеждащ се в началото на септември и умело използвайки въздушното течение, кацнал на гранитната площадка, едва не отнасяйки тълпата туристи, които в този момент си правели селфита с произведението на скулптора-музикант Серхио Бланко.

Авантюристът бил задържан за броени минути от полицаите, конфискувано било крилото му, а глобата стигнала 300 евро, разказват екскурзоводите в замъка, където годишно преминават близо 800 000 туристи от цял свят.

Случката не е единствената, свързана с едно от най-знаковите за Испания исторически места, където през 1961 година е сниман историческият филм „Ел Сид“ с участието на София Лорен и където от близо половин век се провежда международен фестивал на комедийните филми. От 4 години замъкът е превзет от реставраторите, които връщат към нов живот покоите на понтифика и най-вече залата, където папа Луна е приемал гостите си, която е с невероятна акустика. Сред работещите по реставрацията има и двама българи, които напомнят, че замъкът е обявен за паметник на културата още през 1922 година и че на практика това е второто по посещаемост място след градините на Алхамбра в Гранада.

. 800-килограмовата бронзова фигура на антипапа Бенедикт XIII е сред любимите места за селфита на хиляди туристи

Бронзовата статуя е поставена през 2009 година след дълги спорове дали папа Луна трябва да бъде на кон или спешен. За това поканили да я извае от бронз Серхио Бланко, който е сред най-добрите автори на конни фигури. За работата си ваятелят привлякъл и скулпторите Жозе Мануел Патрисио Торо и Франсиско Хавиер Галан, изработката била осъществена в леярната „Антекера“ (в град Малага).

. В инфоцентъра на тамплиерския замък има множество книги, посветени на рицарския орден – пазител на Свещения Граал

В крайна сметка обаче решили да покажат Бенедикт ХIII в пълното му величие, с вдигната за благослов десница. За изработката му били заделени първоначално 80 000 евро, но на финала сметката показала 134 000 евро, разликата била покрита основно от глобите, налагани за неспазване на правилата.

Българският парапланерист пробвал да умилостиви полицаите с твърдението, че осъществил кацането точно на това място в памет на Серхио Бланко, който е автор на множество аеродинамични модели, но номерът му не минал.

Христо ХРИСТОВ