Старозагорецът Радослав Рибарски остава засега като кандидат за министър на енергетиката

1493
Радослав Ребарски и Кирил Петков

Мария Габриел ще е единственият човек от ГЕРБ, обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков

„Започваме с основата на правителството на акад. Денков, което предложихме. В последните 2 дни имаше хора, които канихме в правителството първия път, не виждаха шанс да се реализират. Като виждат, че е по-реално, казват, че може да се включат. Човек от ГЕРБ – в никакъв случай, освен Мария Габриел, но ще има една-две промени на база на личните истории на всеки един от министрите. Аз няма да съм министър, оставам в Народното събрание“. Това заяви пред бТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Асен Василев ще бъде министър на финансите. Надявам се проф. Тагарев да остане. Акад. Денков се обажда на всеки от тях. Отбраната е ключова важна за България. Сглобява се един много силен кабинет на базата на първоначалния, който показахме“, добави той.

Към момента не се е създала ситуация от ГЕРБ да не одобряват кандидатура на някой от министрите в проектокабинета „Денков“. „Нямаме ангажимент за министри от ГЕРБ по никакъв начин. Ако има обективни факти, винаги ще чуем. Готови сме за критика, обследване, но трябва да е нещо обективно и реално, а не просто, че не го харесват. Говори се единственият вицепремиер да е Мария Габриел в първите 9 месеца, във вторите 9 месеца – акад. Денков. Началният състав на кабинета се очаква да продължи за целите 18 месеца. Ако има желание да бъдат сменени един или двама министри, то и двете партии трябва да се съгласят на това.“, посочи Петков.

Няма и уговорка от ГЕРБ да посочват кои да са заместник-министрите. Все още няма разговор и за областните управители.

„Винаги съм се дразнил като наблюдател като някой обещае с тежка дума и после започва да се оправдава защо това обещание не е спазено. В нашата партия е приоритет да спазваме обещанията си. С втория мандат, поканвайки Мария Габриел, въпреки всичките и позитивни качества, обещанието не беше съвсем спазено. Когато човек има възможността да се извини, мисля че трябва. Не съжалявам за това, което предложихме, ни най-малко. Мария Габриел е човек, който може да сбъдне големите ни приоритети за Еврозоната и Шенген. Тя обективно няма греховете на ГЕРБ. Видях тежестта, която тя има в Европа“, коментира още съпредседателят на ПП и гарантира, че стремежът им остава да са честни към избирателите си.

Междувременно в медиите се появи списък на евентуалните министри. Дали той ще е окончателен, ще стане ясно, когато Николай Денков връчи папката с изпълнения мандат на президента Румен Радев:

Николай Денков – Министър-председател

Мария Габриел – Вицепремиер и министър на външните работи

Асен Василев – Министър на финансите и еврофондове

Радослав Рибарски – Министър на енергетиката

Юлиан Войнов – Министър на икономиката

Андрей Янкулов – Министър на вътрешните работи

Тодор Тагарев – Министър на отбраната

Милен Матеев – Министър на правосъдието

Иван Кръстев – Министър на труда и социалната политика

Проф. Христо Хинков – Министър на здравеопазването

Проф. Генка Петрова – Министър на образованието и науката

Проф. Христо Даскалов – Министър на земеделието

Георги Гвоздейков – Министър на транспорта

Андрей Цеков – Министър на регионалното развитие и благоустройството

Даниел Лорер – Министър на иновациите и растежа

Александър Йоловски – Министър на електронното управление

Гергана Кабаиванова – Министър на туризма

Юлиан Попов – Министър на екологията

Димитър Илиев – Министър на спорта

Яна Генова – Министър на културата

 

„Борисов може и да не натисне копчето“, заяви пред News.bg преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в анализ на политическата ситуация у нас.

„Дали България ще има правителство, това още не е сигурно, въпреки обявеното „джентълменско споразумение“ между първата и втората политически сили в 49-то Народно събрание.

Възможно е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и парламентарната група на ГЕРБ/СДС да не подкрепят ротационното правителство, ако предложените министри не са им по вкуса.

Все още е възможно с подкрепата на ГЕРБ да има правителство чак през третия мандат, например ако държавният глава Румен Радев връчи последната папка на една от партиите, които подеха темата за експертно правителство – ИТН, БСП или ДПС“, коментира доц.Киселова.

Според нея местните избори ще бъдат изпитание в няколко посоки – на първо място между ПП/ДБ, ако не се създаде коалиция за явяване на местните избори, ще създаде и напрежение между ГЕРБ и ПП/ДБ, ако заедно подкрепят правителство, а по места се явяват конкуренти. На втори тур ако се стигне до сблъсъци, ако има повече кандидати за кметове на първи тур, е възможно да се стигне и до напрежение и в двата случая, каза още доц. Наталия Киселова.

В материала е използвана информация от бТВ и БГНЕС