Старица остана без дом, покривът рухнал върху главата й

824
Баба Станка Иванова със сълзи на очите си показа рухналата част от дома си

Кмет на Опан търси помощ в социалните мрежи, откликнаха от далечна Норвегия

83-годишна самотно живееща жена от село Кравино второ денонощие е без покрив, след като част от кирпичената й къща рухна и едва не я уби, съобщи кметът на община Опан Генчо Колев.

„Жената няма близки, това е единственото й жилище. Не разполагаме в общината със свободни жилища, предложих да я настаним в една от стаите на селското кметство, но тя отказва. Искала да дочака смъртта си в своя дом. Няма възможност да възстановим къщата, можем да й отпуснем максимум 500-600 лв. еднократна помощ, но това става само с решение на общинските съветници и то след месец, месец и половина“, обясни управникът на малката община.

Според него възможността старицата да бъде настанена в социален дом е минимална, пенсията й била повече от скромна, а и формалностите с документите щели да отнемат месеци.

По думите на кметската наместничка на Кравино – Ганка Велева, баба Станка Иванова била вдовица, преди време починал единственият й син, а внукът й от години живеел в чужбина. Старицата карала с пенсия от 305 лв., къщичката била от две стаички с кухня, но след последните дъждове и излязлата силна буря едната кирпичена стена поддала и част от покрива рухнал, като само по случайност не затиснал собственичката.

„Баба Станка не иска да се мести никъде, плаче и моли да й помогнем да постегнем дома й, а ние нямаме тази възможност. В селото са останали 60 души с постоянен адрес, като средната им възраст гони 70-те. Обадих се на кмета в Опан, той също е наясно за обстановката, чудим се откъде да намерим някакъв фургон, за да я подслоним поне временно“, почти със сълзи на очи обясни Велева. Тя склонила семейство с вила в Кравино временно да подслонят старицата, но не знае колко дълго ще се проточат ремонтите, ако въобще домът на баба Станка може да бъде ремонтиран.

Десетки са старите хора в региона, които едва оцеляват през зимата, коментира Генчо Колев, който наскоро изригна в социалните мрежи срещу бюрокрацията около необходимостта да премести щъркелово гнездо от пострадала при буря камбанария на черквата в село Бял извор. Цели три дни продължила епистоларната му кореспонденция с държавните институции и неправителствените организации, които се интересували повече от това дали щъркелите вече са се „чифтосали“, а не от необходимостта 80-годишният храм да бъде спасен от дъждовете.

„Нямах никакво желание към медийни изяви с публикуването си на поста, касаещ преместването на щъркеловото гнездо и явното ми усещане, че нашето общество отдава прекалено внимание на животните, отколкото на хората.

Едва шестдесетина са постоянните жители на опанското село Кравино, средната възраст надхвърля 70 години, коментира кметът на община Опан Генчо Колев (на малката снимка)

Нямам никакво намерение да правя разделителна линия между хората и институциите, които обгрижват животните, и какви са им мотивите за това (възмездно или не). Само искам да отбележа, че проблемите на хората, особено на тези в крайно тежко положение, нямат този обществен отзвук и желание за подпомагане“, написа отново кметът Генчо Колев във Фейсбук.

Един-единствен от потребителите в социалните мрежи откликна на призива за помагане на баба Станка. Живеещата в норвежкия град Фридрихстад Павлина Солвдал написа: „Имам желание и условия бабата да живее при мен колкото време е нужно!“.

Христо ХРИСТОВ