Стара Загора ще има своята „Арена Армеец“

6083
Красивият парк, в който е предвидено място за многофукционалната спортна зала на Стара Загора. През октомври премиерът Борисов обяви, че градът заслужава подобно съоръжение, но обеща да съобщи правителствената помощ след изборите. Е, време е!

Общината откри процедура за идеен проект на многофункционална
спортна зала в парк „Артилерийски“ с над 5 000 седящи места

Община Стара Загора стартира процедура за идеен проект за нова, многофункционална спортна зала. Това става ясно от публикувана на страницата на местната администрация информация на 22 ноември. Процедурата е с предмет на дейност „Открит конкурс за идеен проект за многофункционална спортна зала в УПИ I спорт, атракции, озеленяване, рекреация кв. 334а, гр. Стара Загора“.

В заложените от възложителя изисквания се посочва, че съоръжението трябва да разполага с капацитет от 5 200 седящи места, с възможност за провеждане на различни спортни състезания от международен и национален ранг в съответствие с изискванията на съответните международни федерации (волейбол, баскетбол, хандбал, футбол на малки врати, бадминтон, борба, бокс, джудо, художествена и спортна гимнастика, тенис на корт, тенис на маса и др.), концерти, изложения, конференции, изложби и др. културни мероприятия. Предвижда се също обособяването на бизнес зона – конферентен блок, хранене и развлечения. От заданието става ясно, че трябва да се предвиди възможност за телескопично прибиране на част от трибуните с оглед провеждането на различни мероприятия. При организиране на концерти следва да се предвидят допълнителни 1 200 преместваеми места и вход, осигуряващ безпроблемно внасяне на сценично оборудване.

В заданието е записано още, че визията на залата трябва да бъде съобразена със заобикалящата паркова среда.

Теренът, отреден за многофункционална спортна зала, се намира в сърцето на новоизградения парк „Артилерийски“ (бивш военен терен).

Предложения за идеен проект ще се приемат в Община Стара Загора до 17 февруари 2020 г. Предвиден е и награден фонд за класираните на първите три места. Заелият първата позиция ще получи 20 000 лв., вторият – 10 000 лв., а проектът, класиран на трето място – 5 000 лв.

Общата прогнозна стойност на инвестицията за проектиране и изграждане на многофункционална спортна зала в Стара Загора е до 20 млн. лева без ДДС.

Обявената процедура на практика е първата крачка към изграждането на необходимото за Стара Загора съоръжение, по подобие на „Арена Армеец“ в столицата, но много по-съвременно и функционално. Към момента не само в града, но и в цялата Старозагорска област няма спортна зала с повече от 1 000 места и културна институция с над 600 седящи места, което е и причината спортни федерации и импресарски фирми да отказват съответно европейски първенства и мега концерти в Града на липите. Да не говорим за големи специализирани изложения, които до момента се провеждат при примитивни условия на открито.

Многофукционалната зала в парк „Артилерийски“ е един от приоритетите на избрания за трети мандат кмет Живко Тодоров. В началото на месец октомври, при посещение в Стара Загора, министър-председателят Бойко Борисов обяви, че градът заслужава подобно съоръжение в новоизградения парк, разположен на територията на бившите казарми. Тогава той отказа да съобщи кога правителството ще отпусне средства за залата, за да не бъде изтълкувано от опозицията като предизборно, но обеща, че ще отговори на кмета и старозагорската общественост след изборите.

Живко ИВАНОВ