Стара Загора ще има първата в страната Индустриална зона от европейски тип

2818
В присъствието на министъра на икономиката Емил Караниколов кметът на Стара Загора Живко Тодоров и директорът на НК "Индустриални зони" ЕАД Антоанета Барес подписаха меморандум за изграждането на Индустриална зона "Загоре"

Вече има проявен инвеститорски интерес, обяви министърът на икономиката

Меморандум за сътрудничество за изграждане на Индустриална зона „Загоре“ подписаха в петък кметът на Стара Загора Живко Тодоров и директорът на Национална компания „Индустриални зони“ ЕАД Антоанета Барес. Подписите бяха положени в присъствието на министъра на икономиката Емил Караниколов. Меморандумът поставя юридическата основа за създаването на акционерно дружество с по 50% дялово участие на Община Стара Загора и държавата, представена от Министерството на икономиката в лицето на НК „Индустриални зони“.

Общината влиза в проекта със 115 декара собствени терени, разположени в близост до кв. „Зора“, в бившите опитни полета, чиято стойност възлиза на близо 5 млн. лв. От своя страна държавата ще осигури средства за изграждане на вътрешната инфраструктура на Индустриалната зона.

Кметът на Стара Загора припомни, че идеята за създаването на Индустриална зона „Загоре“ бе подкрепена от всички политически сили в местния парламент. Градоначалникът посочи и част от предимствата на избраното място за бъдеща модерна икономическа зона: „Този терен се намира в близост до кв. „Зора“ и има необходимите логистични връзки – градски транспорт, ток, вода и канализация. Оттук нататък ще започнем конкретни стъпки за създаването на самата инфраструктура.“.

Новата Индустриална зона на Стара Загора се явява девети проект за НК „Индустриални зони“, но едва за втори път, след този в Бургас, се реализира с общинско дялово участие. Министър Емил Караниколов отбеляза, че зона „Загоре“ е първият проект от европейски тип, към който вече има проявен инвеститорски интерес. „Този меморандум за сътрудничество се явява продължение на стратегията на „Национална компания индустриални зони“ ЕАД за привличане на инвеститори. Вече ще реализираме подобен тип индустриални зони и се надявам това да е първата като пилотен проект, която ще е по модерен европейски тип. Новото в този случай е, че ще имаме предварително изградена инфраструктура, което е значително улеснение за бъдещите инвеститори. Това е атрактивно, защото бизнесът ще може своевременно да разположи своите съоръжения и да стартира работния процес. Сериозен инвеститор, свързан с автомобилния сектор, вече е направил запитване. Ние сме готови да предоставим концепцията, но е коректно да реализираме нашата част от проекта. Предвид капацитета, който Стара Загора има като работна сила, като изградена инфраструктура, като екип, който работи на общинско ниво, вярвам, че всичко това ще превърне Индустриална зона „Загоре“ в най-привлекателната зона за инвестиции“, заяви министърът на икономиката.

Към предимствата на зона „Загоре“ за привличане на чуждестранни инвеститори директорът на НК „Индустриални зони“ Антоанета Барес посочи още близостта й до автомагистрала „Тракия“, по която лесно могат да бъдат достигнати както столицата, така и пристанището в Бургас.

Вече е в ход изработването на идейния проект на Индустриална зона „Загоре“. Очакванията са тя да бъде изградена за период от две години.

В отговор на журналистическо питане министър Караниколов съобщи, че в момента има изключителен интерес към инвестиции в България. През изминалата година Агенцията за насърчаване на инвестициите е сертифицирала 31 инвестиционни проекта за над 300 млн. лв. и 5000 работни места. От началото на годината има проекти за около 500 млн. лв. и 2000 работни места. Разработват се още 21 проекта за над 1 млрд. лева и 4500 работни места. В НК „Индустриални зони“ пък се водят преговори с 18 инвеститори.

Живко ИВАНОВ