Стара Загора – с трима министри в правителството „Денков-Габриел“

2416

След Богдан Филов новият премиер също е заралия

Със 132 гласа „За“ днес депутатите официално избраха Николай Денков за министър-председател на страната и подкрепиха правителството „Денков-Габриел“, като със „За“ гласуваха 131 депутати, „Против“ бяха 69, нямаше „Въздържал се“.

В новото правителство на коалицията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се оказа, че има трима старозагорци: един пуснал корени в Града на липите, който ще управлява енергетиката, друг, на правосъдието, роден и израснал в Стара Загора, а „черешката на тортата“ е ротационният министър-председател Николай Денков.

Той е роден на 3 септември 1962 г. в Стара Загора. През 1987 г. завършва Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, от 2007 г. е доктор на химическите науки, а от 2008 г. е професор по физикохимия.

От 12 август 2014 г. до 5 април 2016 г. Николай Денков е заместник-министър на образованието и науката.

Той е служебен министър на образованието и науката в правителството на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 г. е служебен министър на образованието и науката в двете служебни правителства на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков.

И точно през 2021 г., докато е служебен министър на образованието и науката, събранието на академиците на БАН го избира за академик в областта на природоматематическите науки, направление „Химически науки“.

Другият роден, но и израсъл в Стара Загора министър от новогласувания кабинет е Атанас Славов – министър на правосъдието. Понастоящем той е юрист-конституционалист, преподавател по публичноправни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, няколко мандата депутат на ДБ от Старозагорски избирателен район. Доктор е по право на Университета на Глазгоу и доктор по конституционно право на СУ. Адвокат в гражданския сектор. Бил е съветник по конституционни въпроси на вицепремиера и министър на правосъдието Христо Иванов (2014 – 2015 г.) и съветник по законодателни въпроси на вицепремиера и министър на вътрешните работи (2016 г.). Участвал е в екипа, подготвил промените в Конституцията през 2015 г., както и в подготовката на десетки законопроекти.

Третият министър – на енергетиката, Румен Радев е роден през 1968 г. в Силистра, но от дълги години се е установил в Стара Загора и е сред ръководителите на местен холдинг. Завършил е физика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и „Финанси“ в УНСС. В момента е зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Останалите в новоизбраното правителство са:

Мария Габриел – премиер и вицепремиер на ротация

Асен Василев – министър на финансите

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Проф. Тодор Тагарев – министър на отбраната (завършил в Долна Митрополия като инженер с гражданска специалност „Автоматика и телемеханика“ и Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ през 1994 г. А през 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия „Н. Е. Жуковски“ в Москва)

Юлиан Попов – министър на околната среда и водите

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие и благоустройството

Кирил Вътев – министър на земеделието

Богдан Богданов – министър на икономиката

Милена Стойчева – министър на иновациите и растежа

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката

Кръстю Кръстев – министър на културата

Георги Гвоздейков – министър на транспорта

Проф. Христо Хинков – министър на здравеопазването

Александър Йоловски – министър на електронното управление

Зарица Георгиева – министър на туризма

Доц. Димитър Илиев – министър на спорта

„Днес е денят, в който можем да дадем надежда на милионите българи, които искат страната ни да има редовно правителство. Днес е денят да изберете кабинет, който има смелостта и експертизата да вземе важните решения и да носи отговорността за тях“, заяви по-рано Николай Денков.

Дали?

Йовка НИКОЛОВА