Стара Загора се поклони пред Христо Ботев и загиналите за национално освобождение

639

147 години от гибелта на поета и революционер Христо Ботев, както и подвига на знайни и незнайни герои, отдали живота си за национално освобождение, бяха отбелязани днес с тържествен общоградски ритуал в Стара Загора.

„Днес отново сме тук, пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър. Отново е време за слова, за силни думи, време е за знамена и сирени, защото Ботев имаше една голяма мечта и една молитва – да види свободна, независима, просперираща и модерна България. Едва ли си е представял, когато пише баладата си „Хаджи Димитър“, че думите – „тоз, който падне в бой за Свобода – той не умира“, ще се отнасят и за самия него. Много са примерите в българската история, пред които се прекланяме, но малцина са онези, заставащи редом един до друг в пантеона на великите българи. Дълги са героичните страници в нашата история, много са примерите за непоколебим дух и саможертва в името на една-единствена цел – единството и просперитета на нацията“, заяви в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора с ресор „Култура“ Милена Желева. „Нека не забравяме думите на Ботевите четници, когато слизат и целуват земята под краката си – да живее България! Поклон пред паметта на всички герои!“, допълни тя.

Сред официалните гости бяха областният управител Иван Чолаков и неговият заместник Стоян Стоянов, ректорското ръководство на Тракийския университет, зам.-кметовете Радостин Танев и Надежда Чакърова, председателят на Общинския съвет Мария Динева заедно с общински съветници, заместник-командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада полк. Емил Симеонов, представители на политически и граждански организации, признателни граждани.

Организатори на поклонението бяха Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада. Водещ бе актрисата Светла Тодорова – директор на Драматичен театър „Гео Милев“, заедно с възпитаници на Театрална школа „Жест“. В ритуала участваха духовият оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора Тунджанска механизирана бригада.

Точно в 12:00 часа воят на сирените оповести едноминутно мълчание в знак на поклон пред делото на Ботев и загиналите за свободата на България.

(СН)