Стара Загора покани гръцки ваятел да направи наново изчезнала творба

49
Гръцкият ваятел Костас Диас (вляво) се завърна след 34 години в Стара Загора, за да вземе участие в юбилейното издание на международния пленер по живопис "Дружба". Заедно с него е колегата му Николай Стойчев, който е от Троян, но от няколко десетилетия ателието му е в южната ни съседка. Двамата са участвали в Първия международен пленер по каменна пластика в Града на липите през далечната 1987-а. Работата на Стойчев "Акробат" е запазена и е част от експозицията в Станционната градина

Покана към гръцкия скулптор Костас Диас да направи отново своята открадната преди близо 3 десетилетия творба „Ябълката“ отправи заместник-кметът на Стара Загора Милена Желева.

Мраморната фигура е била изработена по време на първия Международен пленер по каменна пластика в Града на липите през далечната 1987 г., сред участниците е бил и младият тогава жител на Лариса и бъдещ специалист по възстановяването на Акропола и Партенона Костас. Той единствен от участниците в пленера използвал мрамор, към ябълката е имало и направено от бронз листо. Творбата е била открадната година или две по-късно, напразни останали усилията да бъде открита и върната обратно в експозицията в съседство със старозагорската жп гара. Костас Диас, който пристигна в Стара Загора за пръв път 34 години по-късно, за да участва в юбилейното 25-о издание на пленера по живопис „Дружба“, даде своето съгласие да върне към нов живот „Ябълката“, от която има една-единствена запазена черно-бяла снимка.

Стартът на пленера „Дружба“ бе даден от култовата зала „Байер“, където на 16 юни ще бъде подредена и изложбата с новите платна

7 творци от България и Гърция се включиха в юбилейното рисуване на открито, което ще продължи до 16 юни и ще завърши с изложба в зала „Байер“, където ще бъдат представени платната. Според регламента всеки от участниците ще дари на града по две свои работи. Организатор на една от старите прояви е местното представителство на СБХ с подкрепата на общинската власт. На поканата да рисуват от натура са откликнали старозагорските художници Зорница Иванова, Галя Колева и Валентин Стойчев, роденият в Троян, но работещ в съседна Гърция Николай Стойчев, великотърновецът проф. д-р Красимир Русев и казанлъчанинът Румен Жеков.

От първото издание на пленера през 1980 година до сега на старозагорски „терен“ са творили близо 150 живописци, чиито около 300 картини са притежание на Художествената галерия, припомня доц. Злати Златев, дългогодишен председател на групата на СБХ. Пленерът няма конкретна тематика, но по принцип всеки път участниците са добавяли свой щрих към пъстрата мозайка на Града на липите и поетите.

Христо ХРИСТОВ