Стара Загора отново е домакин на мащабното специализирано изложение за земеделие БАТА АГРО

2244

Тази година изложителите са 209 – с 30% повече от миналата. Посещението на изложението е безплатно

С празничен водосвет започна днес официалното откриване на 15-ото издание на специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО на летището в Стара Загора. Форумът за иновации, технологии и срещи на бизнеса е организиран от Българска асоциация на търговците на агротехника и ще продължи до 19 май включително. В него участват 209 фирми от агросектора върху повече от 35 700 кв. м изложбена площ.

В официалното откриване взеха участие Тодор Джиков, заместник-министър на земеделието, Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, както и представители от държавната и местна администрация.

Тази година освен традиционното участие на български фирми и производители от Европа в изложението се представят и фирми от Китай, Индия и Аржентина. Посетителите на БАТА АГРО ще видят официалните вносители на земеделска техника, които представляват едни най-големите световноизвестни технологични брандове. Наред с тях са и десетки фирми от агросектора, предлагащи напоителни системи, резервни части, инструменти и други, както и браншовете, с които земеделието взаимодейства – консултантски услуги, финансови и банкови институции, автомобилната индустрия, едра строителна техника и други. Важна част от изложението са и фирмите, които предлагат семена, торове и препарати. За тях са отгледани опитни полета с посеви, обособени в индивидуална зона в близост до входа на изложението.

Предимството на агрофорума да се провежда на открито отново дава възможност за демонстрации. Земеделските производители могат да видят операциите на машините в реални, полеви условия, както и да направят тест драйв.

„Гордеем се с това, че през годините БАТА АГРО се наложи като най-мащабния форум за земеделие, технологии и иновации в България! Изложението стана професионална бизнес платформа – място за срещи на земеделските производители с представителите на бизнеса за обмяна на опит и идеи за аграрния сектор. В рамките на седмицата посетителите могат да видят на едно място всичко ново в нашия сектор през последната година. Откриваме с 209 изложители, които представят услуги и продукти за земеделие. Това е с близо 30% повече от миналата година. Фермерите могат да се възползват и от услугите на свързани с бранша фирми за строителна техника, автомобилни компании, финансови и консултантски услуги и други“, заяви Даниел Минев, председател на Управителния съвет на Българска асоциация на търговците на агротехника.

От думите му стана ясно още, че за втора поредна година по време на форума има разположен и фермерски пазар, даващ възможност за директно закупуване от производители на сезонни плодове и зеленчуци, продукти от краве, козе, биволско и овче мляко, ядкови млека и сирена, хляб с квас, мед и пчелни продукти, цветя и разсади на билки и подправки, сокове, сиропи и конфитюри, печива и кафе, занаятчийски изделия, вино и други. Даниел Минев благодари за доброто партньорство през годините на Община Стара Загора, Българска консолидационна компания, както и на спонсорите.

„Стара Загора за поредна година е домакин на специализиран форум от такъв клас. В центъра на България всички, които се интересуват от иновациите в сектора, имат възможност да се запознаят с нововъведенията лично. Да бъде ползотворно изложението, а земеделската година да е успешна!“, приветства организатори, участници и гости кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

Приветствие към тях отправи и зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Сред гостите на церемонията бяха още Радостин Танев, зам.-кмет на общината, Иван Чолаков – областен управител на Стара Загора, Лукреция Вани – президент на Аржентино-българската търговска камара, Борислава Пенева – член на Съвета на директорите на Държавна консолидационна компания, Илия Проданов – председател на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите, Венцислав Върбанов, председател на УС на Асоциация на земеделските производители, Кристина Цветанска – председател на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски програми и други.

Посещението на БАТА АГРО е безплатно, работното време е от 9:00 до 18:00 часа, като само в последния ден, 19 май, е до 14:00 часа.

(СН)