Среднощни грабители на пенсионер влизат в затвора

303
Дребният на ръст Илия Насков има зад гърба си няколко присъди, последната е била 7-годишна и е напуснал затвора 10 месеца предсрочно. Асен Семов също е осъждан, но е реабилитиран по право

Наказание „Лишаване от свобода“ от по 4 и 8 години наложи състав на Окръжен съд – Стара Загора, на двама извършители на грабеж от дома на бивш служител на МВР, живеещ в казанлъшкото село Енина.

28-годишният Илия Насков с прозвище Шоколада от град Крън и с година по-възрастният от него Асен Семов от село Хаджидимитрово застанаха пред Темида за влизане с взлом в дома на 76-годишния пенсионер от Енина Лазар Калайджиев на 27 октомври м.г. около 2:00 часа след полунощ.

Жертвата на престъплението, бившия полицай Лазар Калайджиев

Пръв в стаята нахлул Шоколада, който само преди десетина месеца е бил пуснат предсрочно от затвора, където изтърпявал наложена му през 2013 година присъда за грабеж. Двамата мургави мъже нанесли жесток побой на легналия да спи домакин, за да го накарат да признае къде държи спестяванията си. На финала „среднощните гости“ си тръгнали с плячка от 60 лв. на банкноти и стотинки, като заплашили бившия служител на МВР, че ако посмее да се обади на полицията или съседи, те ще се върнат обратно и ще му подпалят къщата, а него самия ще изгорят.

Инициатор на грабежа бил Илия, който няколко дни по-рано откраднал от дядо Лазар 80 лв. и се похвалил с плячката на авера си. Двамата се сговорили да „ошушкат“ пенсионера, като се възползват от факта, че живее сам.

Делото премина по съкратената процедура, след като двамата обвиняеми признаха вината си и приеха всички събрани по досъдебното производство факти и обстоятелства, в резултат на което първоначално наложените им наказания бяха намалени с 1/3.

Христо ДИМИТРОВ