Срам за пагона: Мрежите „загряха“ заради полицая, откраднал пари по време на изпълнение на служебни задължения

1883

За служителя – възпитаник на полицейската академия, е поискано освобождаването му от длъжност

Само 100 лева и електронен часовник се оказа, че е откраднал полицаят от РУ – Казанлък, който беше задържан на 17 май и освободен от ареста ден по-късно. И за когото се знае, че е завършил полицейската академия в София и е син на бивш прокурор в Стара Загора.

Припомняме, че арестът на полицая се случи след акция на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР след подаден сигнал от потърпевшия и че към момента е установено, че на 17 май в казанлъшкото село Черганово след извършване на претърсване в къща от 7 полицейски служители от РУ – Казанлък, собственикът на имота е подал сигнал в дирекция „Вътрешна сигурност“ за липсата на пари и електронен часовник.

„Ако беше задържан за подкуп, това все пак е някак си обяснимо, но да бъде задържан полицай за кражба по време на изпълнение на служебните си задължения, това е повече от скандално“, гласяха част от коментарите във Фейсбук.

Днес по време на брифинг от Районна прокуратура – Стара Загора, казаха, че нямат нови подробности по случая.

„Тече разследването, няма все още повдигнато обвинение“, заяви районният прокурор Таня Димитрова.

Директорът на ОД на МВР ст. комисар Лазар Христов съобщи, че вече е внесъл предложение към министъра на вътрешните работи за образуване на дисциплинарна проверка за допускане на тежко нарушение на служебната дисциплина и отстраняване на въпросния служител.

„МВР, прокуратура и всички по-големи ведомства, които имат значителен брой служители, никога не могат да гарантират, че всички тези служители си изпълняват съвестно задълженията. Затова има и структури като „Вътрешна сигурност“, като инспекторат, които видимо си вършат добре работата. И тук мога да повторя думите на министър Демерджиев, че МВР се чисти от тези служители“, коментира по повод случая ст. комисар Лазар Христов.

„В РУ – Казанлък, служителите ни, работещи по криминална линия, са предимно млади. Подобен тип престъпления, без значение дали ще се докажат, или не, влияят негативно върху имиджа на цялото РУ, защото служителите наистина са мотивирани да си вършат работата съвестно“, допълни той.

Директорът на ОД на МВР съобщи още, че от днес за началник на отдел „Криминална полиция“ към Районното управление в Казанлък ще бъде назначен Огнян Гавазов, но отказа да свърже новото назначение със случая с полицая, уличен в кражбата.

Понастоящем в РУ – Казанлък, тече конкурс за назначаване на 11 нови служители, допълнително от МВР са отпуснати още 18 свободни бройки. Ст. комисар Лазар Христов изрази надежда, че до края на годината в полицейското управление на Казанлък ще бъдат назначени общо 29 нови полицаи.

Йовка НИКОЛОВА