Спряха багерите в Рила след разпореждане на Борисов

29

По случая се извършва проверка, след като снимки предизвикаха буря от възмущение във Фейсбук

Премиерът Бойко Борисов e наредил незабавно спиране на багерите в Рила и бърза проверка на строителните дейности там, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

В резултат вицепремиерът Томислав Дончев е изпратил специално писмо до министър Емил Димитров , в което посочва да спрат незабавно всички дейности по проекта „Устойчиво управление на национален парк „Рила“ – втора фаза“, предаде dir.bg.

В писмото Дончев настоява всички дейности по проекта да бъдат прекратени до приключване на проверката, която трябва да установи дали се спазват всички законови разпоредби и екологични практики и стандарти.

Снимки на багер край Седемте рилски езера нажежиха социалните мрежи и предизвикаха възмущение. Кадрите, които са от събота, бяха публикувани във Фейсбук от очевидката Милена Кодстадинова. Според нея това е кощунствена намеса в и без това застрашената биосфера в района на езерото Бъбрека.

Директорът на Национален парк „Рила“ Красимир Андонов обаче обясни, че в района стартира проект за укрепване на туристическите пътеки, поставяне на дървени парапети и борба с ерозия, да може да се възстановяват тези ерозирали участъци.

Малко по-късно от МОСВ съобщиха, че министър Емил Димитров е разпоредил на Оперативна програма „Околна среда“ спиране на дейностите по проекта.На ръководството на Национален парк „Рила“ e указано да преустанови всички дейности до приключване на проверките на място.