Спретнаха нов удар срещу старозагорската „Градус“ АД, отново с участието на Мая Манолова

3063
Днешният еко политически протест пред МС

Протестът на едно еко сдружение днес срещу фермата за норки край село Маджерито се превърна в политическа акция пред МС

Днес еко сдружението „Кампании и активизъм за животните в индустрията“ (КАЖИ) организира пореден протест срещу фермите за норки, в чийто обектив беше единствената оцеляла до момента такава ферма край старозагорското село Маджерито на фирма „Градус“ АД. По принцип екозащитниците се борят срещу насилственото умъртвяване на животни, отглеждани за ценни кожи, а старозагорската фирма „Градус“ използва норките като единствената възможна алтернатива за оползотворяване на отпадъците от производството на пилета за търговската мрежа поради приватизираните навремето и неработещи от години у нас екарисажи.

Протестът на еко сдружението явно обаче е целял и политически дивиденти, след като се проведе точно в деня, когато в своите правомощия влезе служебното правителство на президента Радев… и точно пред Министерски съвет.

И очаквано на него се появиха представители на различни политически групи, сред които Мая Манолова и Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“, както и Борислав Сандов от ДБ.

Впоследствие протестът е продължил пред Министерството на земеделието, където се проведе среща с новия министър, поел ангажимент да се направи проверка в най-скоро време на фермата за 130 000 норки на „Градус“. Както и пред Министерството по здравеопазването, където служебният министър на здравеопазването е бил информиран от протестиращите „за риска за общественото здраве от фермата за норки във връзка с коронавирус пандемията и възможността от избухване на огнище на COVID-19 във фермата и разпространението на мутирали щамове на вируса обратно в обществото“. С една-единствена цел – фермата да бъде затворена.

Случилото се днес е поредният удар срещу старозагорската „Градус“ АД, която стана заложник на Комисията по ревизията на вече бившето 45-о Народно събрание, оглавявана от Мая Манолова, имаща за цел да направи Бойко Борисов клиент на прокуратурата.

По необясними причини Манолова даде заявка, че служебното правителство на Радев ще продължи начинанието й, която към днешна дата не беше потвърдена от членовете на новия кабинет.

Но пък поне към днешна дата е известно, че акциите на публичната компания „Градус“ на Фондовата борса са се сринали с над 15% само за четири дни в резултат на заседанията на Комисията „Манолова“. Данните сочат, че негативът за „Градус“ е 52 млн. лева, от които 9.6 млн. лв. са за външните акционери, притежаващи акции 18.56% от капитала на компанията.

След двете скандални заседания на Комисията „Манолова“ КФН обяви, че досега не е открила нередности в документите на фирма „Градус“, но ще направи допълнителна проверка. Предстоят проверки от НАП и прокуратурата, за които от „Градус“ обявиха, че ще съдействат.

Въпросът е защо се стигна до тук? И чии интереси в крайна сметка обслужи комисията на Манолова.

Йовка НИКОЛОВА