Спрете цирка с правителството на подмяната!

2593

Денонощие след изтеклия запис от Националния съвет на „Продължаваме промяната“ (ПП) от ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите за правителство с втория мандат. Но не е ясно какво следва по-нататък след оставената открехната врата!?

„Всичко си има граници. Не мога да приема, че демокрацията може да се гради на лъжа. Оставям настрана лъжите по отношение на моята личност, това не е проблемът. Проблемът е, че тук може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски практики“, обяви кандидатът за ротационен премиер Мария Габриел след заседанието на ИБ на ГЕРБ в събота следобед.

„Неприемливо е дори да има някакво съмнение, че България е параван. Тя не е параван, а суверенна държава. Страна с европейски и евроатлантически партньори, които ценя. Решенията се взимат единствено в България. Тя не може да бъде фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, която подменя устоите на държавността“, каза още бившият еврокомисар.

В изявлението си Мария Габриел настоя ПП да дадат „ясни гаранции за неполитизирането на службите, ясни гаранции за спазване правомощията на институциите и принципите на българската държава“.

Но какви гаранции могат да дадат от ПП, след като в записа те се „изказаха по темите“. Затова беше и последвалата реакция на едно от остриетата на ГЕРБ – Делян Добрев, който във Фейсбук страницата си написа: „И от Бога страх нямат… Нямат ценности, нямат принципи, нямат морал! Безскрупулни типове са!“.

Преди него многобройни избиратели на ГЕРБ изразиха в социалните мрежи своите негативни позиции срещу уйдурмата между първата спечелила изборите партия и ПП. И предупредиха, че това ще бъде „ритуално политически самоубийство“ на ГЕРБ.

Преди Радостин Василев да оповести и публикува целия запис от Националния съвет на ПП, пред обществото беше представена опорката, че бъдещето правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ е в името на България. А след като записите станаха факт, беше даден и отговорът защо Борисов толкова много иска да направи правителство с ПП, а също и че „дълбоката държава“ не е някъде другаде, а в Народното събрание.

„Промяна“, „Бъдеще“, „Реформи“… гръмки фрази, на които изтерзания български народ вече не вярва заради галопиращите цени в магазините и празните хладилници.

Затова, ако наистина от ГЕРБ милеят за народа си, час по-скоро трябва да прекратят уйдурмамата, тоест да се сложи кръст на цирка на правителството на подмяната с т.нар. „облачна партия“. И ако ще се прави ново такова в рамките на настоящото Народно събрание с трети мандат, нека основните приоритети бъдат борбата с инфлацията и приемането на бюджет за 2023 г. Както и гарантиране на енергийната, т.е. национална сигурност на България.

Всичко останало е на заден план!

Йовка НИКОЛОВА