Спокойна ковид обстановка за Нова година в УМБАЛ „Киркович“

1707
УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович"

Броят на пациентите с тежко протичане на коронавирус на територията на Университетската болница в Стара Загора намалява. Към 29 декември там се лекуват общо 32-ма заразени. От тях петима са в реанимация, а четирима са на изкуствена белодробна вентилация в тежко състояние. Това съобщи за „Старозагорски новини“ зам.-директорът на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ доц. Георги Минков. Други 10 души, приети за лечение, очакват резултат от направен PCR тест, който трябва да установи наличието на COVID-19. В детската клиника УМБАЛ „Киркович“ поддържа и четири легла за деца с коронавирусна инфекция. Натоварването на лечебното заведение в края на годината е далеч от пиковите моменти през изминалите 12 месеца. Припомняме, че в хода на няколкото вълни през годината Университетската болница пое най-големия брой пациенти, нуждаещи се от медицински грижи. Над 200 бяха разкритите ковид легла в един от пиковите моменти. УМБАЛ „Киркович“ се отзова и на нуждата от поемане на лечението на деца от съседната Ямболска област.

„В навечерието на новогодишните празници нашите медицински специалисти, натоварени с грижите за лечението на тежко болните, отново ще бъдат на своите места. С намаляване на общия брой заразени спада и този на тежките случаи. Системата частично разпуска в настоящата обстановка, но използваме това време за подготовка при нова вълна“, заяви доц. Минков. Специалистът обърна внимание, че за разлика от предишните вълни, когато броят на новозаразените, а оттам и на новоприетите в болница е спадал до минимум, в настоящата ситуация картината е по-различна. Той посочи, че забелязва баланс в броя на пациентите с тежко протичане на COVID-19. „Говорим за около 40 души във времето покрай Рождество Христово“, обясни доц. Минков.

Добрата новина в края на втората година, белязана от световната пандемия с коронавирус, е свързана с резултатите от прилагана моноклонална терапия с антитела. Доц. Минков уточни, че лечението на COVID-19 с този метод по същество не е иновативно. То се прилага в първите 7 дни при носители на коронавирусна инфекция, които обаче нямат дихателна недостатъчност, но са рискови за развитие на тежко заболяване. „Лечението се осъществява в много ранна репликационна фаза на вируса, когато той се размножава активно в носоглътката. Чрез моноклоналното антитяло ние въздействаме на това множене“, обясни процесът доц. Георги Минков. Терапията се изпълнява в УМБАЛ „Киркович“ и е дала убедително положителни резултати при 15 носители на коронавирус. Лечението с моноклонални антитела не може да бъде прилагано от лични лекари.

По повод предстоящите празници доц. Георги Минков пожела повече спокойствие и здраве на всички читатели на „Старозагорски новини“.

Живко ИВАНОВ