Спасово увековечи воините си, загинали за България

338
Офицери и сержанти от състава на Втора Тунджанска механизирана бригада отдадоха почест пред паметта на загиналите в трите войни спасовци при освещаването на войнишкия паметник в родното им село

74 са имената на загиналите за България под войнишки кръст за храброст, 7 продължават да се водят безследно изчезнали век по-късно

Паметник в прослава на загиналите през трите войни в началото на миналия ХХ век осветиха в чирпанското село Спасово в деня на свети Мина, почитан като покровител на воините. Близо 10 години се оказали необходими за реализацията на идеята, припомни кметът Димо Нецов, който дойде за водосвета с портрет на прадядо си Тодор Чочков, участник в Първата световна война и носител на войнишки кръст за храброст.

Почти десет години е продължила „битката“ на спасовския кмет Димо Нецов за изграждането на войнишкия паметник и Алеята на възраждането

74 са изписаните върху черните мраморни плочи имена на фелдфебели, кандидат-подофицери и редници, намерили смъртта си в окопите през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Жителите на Спасово знаят имената на още 7, които обаче век по-късно продължават да бъдат в графата „безследно изчезнали“ и заради това не могат да бъдат увековечени според писаните армейски канони. 26 са жертвите, дадени по време на Балканската, някои са загинали в часовете, когато вече се развява българското знаме над редутите на считаната за непревземаема турска крепост. Сред по чудо останалите живи бил редник Делчо Васов, който от окопите при форта Айваз баба продължава да се сражава още 6 години и доживял до 90-годишнината си. Наследниците запазили ямурлука му, с който се завивал в снежните нощи на обсадата през март 1913 г. Малко над 170 от общо 1036-те жители били мобилизирани, на практика всеки трети от пълнолетните мъже облякъл униформа и нарамил манлихера.

Армейската статистика показва, че в сравнително кратко продължилата Междусъюзническа война загиват четирима спасовци, двама от куршуми на фронта в Македония и двама от болест и рани.

Да отдадат почит пред паметта на дедите си в Спасово пристигнаха десетки хора с тукашни корени

48 са местните жертви в Първата световна, първата телеграма за загинал на фронта е за ефрейтор Тодор Иванов Нецов – на 19 октомври 2015 г. в района Върли дол, 19 са покосените от куршуми и снаряди през есента на 2016-а на фронта край Битоля. За касапницата край завоя на река Черна и Каймакчалан в Спасово и до днес се пее песен, сътворена от народния певец дядо Вичо Бончев, който наредил текста по разказите на оцелели свои съселяни.

Кметът на Спасово припомня, че проект за паметник на жертвите от тези три войни имало още от 1941-ва година, но по неизвестни причини при изграждането му през 50-те години на миналия век под формата на чешма на паметната плоча изписали само загиналите през Втората световна.

С поставено в рамка известие за смъртта на свекъра си, редник Златан Енев, застана пред паметника родената на 1 октомври 1944 година Недялка Енева

Левче по левче били събирани парите за паметника, на практика не останал спасовец или живеещ другаде, но с тукашни корени, който да не е дал своята лепта. От скромния си бюджет пари заделило и местното читалище, после се присъединили и общински съветници от Чирпан, а преди година силно рамо „ударили“ и от Министерството на отбраната, за да бъде изпълнен проектът, подарен от скулптора Камен Тонов – войнишки кръст за храброст в мащаб 1:100. Пак от армията подарили и излязло от въоръжение 100-милиметрово оръдие.

На Камен Тонов са и бюстовете на трима от най-заслужилите спасовци: на сподвижниците на Левски и активни участници в Съединението – поп Манол Коларов (1843-1918) и Иван Андонов (1854-1937), и на кооперативния деятел и депутат някога Жельо Даков (1878-1945). Изработените от полимерен бетон скулптури оформят специална Алея на възраждането, част от която е и барелефът на народния певец Вичо Бончев (1868-1953), който, въпреки че бил с едва три завършени отделения, бил приет за член на Съюза на българските писатели в знак на преклонение пред таланта му, две години преди да почине.

Ямурлук и снимка на участвалия в обсаждането и превземането на Одрин през зимата на 1913 година редник Делчо Власов донесе за освещаването негов родственик

В деня на освещаването на паметника почит отдаде представителна част на Втора Тунджанска механизирана бригада, а командирът й, бригаден генерал Стоян Шопов, припомни, че част от загиналите в трите войни спасовци са служили в редиците на славния й предшественик – Осма пехотна Тунджанска дивизия, която участва при обсадата на Одрин през Балканската война.

Венци на признателност поднесоха и от НД „Традиция“, чиито членове застанаха във воинския строй в униформи от началото на миналия ХХ век.

С униформи от времето на първите три войни през ХХ век застанаха в строя представителите на НД „Традиция“

Цвете положи и родената на 1 октомври 1944 година Недялка Енева, снаха на загиналия на тази дата през Втората световна редник Златан Енев Танев, която пристигна с поставеното в рамка известие за гибелта на войника, носещо подписа на тогавашния министър на войната Дамян Велчев.

Христо ХРИСТОВ