Снегът създаде затруднения за пациентите на хемодиализа

2754

Безразборно паркирани автомобили днес преди обяд са попречили на снегорина да почисти пътя от бариерата до двора на УМБАЛ „Киркович“

Непочистен път до бариерата към двора на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора, породи множество сигнали в ранните часове на днешния ден. Недоволството на някои от гражданите прерасна в истинска тревога.

В най-тежко положение се оказаха нуждаещите се от хемодиализа. От своя страна ръководството на УМБАЛ „Киркович“ съобщи, че още преди първия снеговалеж на пациентите на хемодиализа е предложено да останат за хоспитализация в болницата. Всички обаче са отказали срещу подпис. „Ние сме лечебно заведение, а не затвор. Няма как да задържим даден човек насила. Всеки един от пациентите на хемодиализа е решил за себе си“, обясни пред медията ни зам.-директорът по медицинската дейност д-р Живко Желязков. Той уточни, че проблемът с непочистеното пространство пред бариерата е бил породен не от липсата на техника или хора, а от паркиралите нецелесъобразно автомобили, които не са позволи на предоставения от Община Стара Загора снегорин да изчисти. По-късно през деня всякакви пречки, създаващи трудности за достъп до болницата, са били отстранени.

Обилният снеговалеж не е довел до повишаване на броя на пациентите, претърпели непредвиден инцидент. „Данните показват единични случаи, което свидетелства за това, че възрастните хора очевидно са откликнали на призивите да не излизат в това време“, каза още д-р Желязков.

Живко ИВАНОВ