Служебното правителство удължи мярката 60/40 с още 2 месеца

56

Предлага и кредити с гаранционна програма за 2.5 млрд. лв. за малкия и средния бизнес

Служебният кабинет представи нови икономически мерки днес.

„Икономиката върви към възвръщане на нормалните обороти.

В страната се усеща плавен преход от затваряне на икономиката към съживяване и преход към възстановяване. Тези данни потвърждава и нивото на безработицата, което към 2 юни е 5.65%. На годишна база, спрямо 2020 г., е намаление с 37%“, съобщи служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на представяне на новите икономически мерки в МС, цитиран от tribune.bg.

По думите на Донев екипът му разработва допълнителни стимули за работодателите и работещите, така че да почувстват солидна подкрепа от страна на държавата.

Мярката 60/40 ще бъде удължена с 2 месеца, каза още социалният министър. До момента по мярката са изразходени 1.4 млрд. лв. Сега ще бъде удължена с някои корекции.

Икономическият министър Кирил Петков заяви, че целта е да се вкарат оборотни средства към малкия и среден бизнес.

„Имаме огромни средства в българските банки, но част от тях трудно могат да влязат в икономиката, особено в засегнатите сектори. С разрешение на ЕК предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер над 2.5 млрд. нови средства в българската икономика. Българската държава застава като партньор и покрива прага от 50% от риска на банките и до 80% на индивидуалните импозиции“, заяви Петков.

Според него това означава, че кредитите към малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение.

„Това означава, че в рамките на 10 дни може да кандидатствате, само ако сте с истински бизнес, с документи за последните 3 години, да може да вземете до 80% от своите приходи. Ще се кандидатства за 7-годишен период. Няма да има значение от кой бранш сте, стига да сте истински бизнес“, каза още министърът, който определи 10-дневния срок за кандидатстване като безпрецедентен.

Служебният социален министър Гълъб Донев уточни, че от този кредитен инструмент ще могат да се възползват и самоосигуряващите се лица.