Служебният кабинет сменя и шефа на разузнаването

184
Досегашния председател на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов

Цивилното разузнаване ще се командва от военен

Правителството предложи на президента Румен Радев да освободи ръководителя на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов и на негово място да назначи полковник Антоан Гечев, който в момента е военен аташе в Рим.

Така цивилното разузнаване ще се командва от военен. До 2020 година Гечев е бил зам.-шеф на военното разузнаване, предаде mediapool.

„В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция „Разузнаване“ е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност“, съобщи говорителят на Министерския съвет Антон Кутев.

Той обясни, че съгласно закона Държавна Агенция „Разузнаване“трябва да предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на НС и на министър-председателя, но по думите му се е оказало, че е налице нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на държавния глава.

Освобождаването на Атанасов бе очаквано и е поредното по върховете на специалните служби. До седмици се очаква и нов шеф на военното разузнаване.